Apă potabilă de calitate pentru cei peste 5000 de locuitori ai satului Hîrbovăț. Ce spun oamenii despre prețul acesteia
Peste 5000 de locuitori ai satului Hîrbovăț din raionul Anenii Noi beneficiază de apă potabilă de calitate. În centrul localității a fost instalată o stație de tratare a apei, care este disponibilă non-stop. Oamenii spun că anterior erau nevoiți să cumpere apă în butelii, deoarece apa din fântâna arteziană nu este bună pentru consum.
Stația de apa potabilă a fost instalată lângă Primărie, iar locuitorii pot veni să ia apă oricând au nevoie. Un litru de apă costă un leu. Stația are o capacitate de 200 de litri de apă potabilă pe oră.
De această stație vor beneficia aproximativ 5500 de oameni. În zonă au fost instalate și camere de supraveghere.
„Apa pe care o avem din robinet nu este potabilă, de aceea procurăm apa din magazine. Această inițiativă este foarte importantă deoarece prețul este unul foarte avantajos și anume un leu litrul, comparativ cu prețul din comerț”, spune Dorina Severin, o locuitoare a satului Hîrbovăț.
Și alți localnici sunt mulțumiți de calitatea apei potabile.
„E o apă destul de calitativă, purificată, poate și mai bună decât cea pe care o procurăm noi din butelii și la un preț mult mai convenabil.”
„- E normală, am luat - Ați luat apă? - Da, e foarte bună apa. Eu aici lucrez și pot să iau când vreau.”
Primarul localității spune că o stație de epurare ar asigura satul cu apă potabilă la un preț de 40 de lei față de 20 de lei, cât costă în prezent un metru cub de apă de la fântâna arteziană. În plus, construcția stației ar implica și sume mari de bani, pe care primăria nu-i are. În aceste condiții, autoritățile își propun să mai instaleze o stație de tratare a apei într-un alt capăt al localității.
„În lipsa resurselor financiare, ne-am gândit la o soluție mai eficientă și cu un cost mai mic - de a instala o stație care presupune un sistem de filtre cu un preț redus pentru populație. Dacă vom instala o stație de epurare la ieșire din fântâna arteziană ar presupune un cost mult mai mare a apei, dar apa este utilizată de locuitori și pentru animale și pentru udat, și pentru spălat”, menționează primarul satului Hîrbovăț, Rodica Croitor.
Proiectul a fost finanțat în proporție de 50% de Centrul Național de Energie Durabilă și 50% de primărie.
