Externe

Orașul Zaporojie, atacat în cursul nopții de forțele ruse

Războiul din Ucraina continuă cu bombardamentele rușilor asupra infrastructurii industriale și energetice. Atacuri repetate au avut loc în cursul nopții asupra orașului ucrainean Zaporojie din sudul țării, unde a izbucnit un incendiu. Consilierul președintelui Volodimir Zelenski, Mihail Podoliak susține că până la 13 mii de soldați ucraineni au murit în războiul dus de Rusia. El a adăugat că numărul de civili uciși ar putea fi "semnificativ".

Primarul din Zaporojie, Anatoli Kurtev, a semnalat atacul pe Telegram în această dimineață. Kurtev a spus că serviciile de urgență sunt la fața locului și nu există date despre victime. Scopul bombardamentelor, potrivit sursei citate, a fost distrugerea infrastructurii industriale și energetice a centrului regional.

Obuzele rusești au întrerupt joi curentul în orașul ucrainean Herson, recent eliberat, la doar câteva zile după ce a fost restaurat, făcându-i pe localnici să fugă din zonă pentru siguranță. Biroul prezidențial al Ucrainei a anunțat că cel puțin doi civili au fost uciși și alți șase răniți în urma ultimelor bombardamente rusești. Ludmila Biloshysta, în vârstă de 79 de ani, a spus că a decis să părăsească Hersonul și să plece în Kiev, la copiii săi, de teamă că situația din oraș se va înrăutăți.

„În fiecare zi rușii atacă orașul Herson. În timpul bombardamentelor casele noastre se cutremură. Suntem în pericol, cred că trebuie să plecăm. Sunt foarte speriată. Am fost un copil al războiului, iar acum sunt o bunică a războiului”, spune Ludmila Biloshysta, locuitoare a orașului Herson.

„Rușii ne bombardează și situația se agravează de la o zi la alta. Așa că dacă noi am ști că vom fi uciși, am putea rămâne, dar nu vrem să fim răniți și să devenim invalizi", afirmă Victor Biloshystyi, locuitor al orașului Herson.

„Vrem să plecăm la Kiev acum, pentru că este atât de înfricoșător aici. Vom merge în capitală și apoi la Ternopol. Vom aștepta acolo. Sperăm să ne întoarcem curând acasă”, declară Oleksandra Chepeliak, locuitoare a orașului Herson.

În tradiționala sa adresare, liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a încurajat armata și populația să opună rezistență agresorului, până la victoria deplină a Ucrainei.

„Dorința noastră de a trăi liber, care a fost exprimată la 24 august și confirmată la 1 decembrie, nu poate fi spulberată. Ucrainenii nu vor mai fi niciodată pietre ale unor imperii. Am câștigat-o deja și vom asigura independența deplină pentru statul nostru. Vom asigura, în special, independența spirituală. Nu vom permite niciodată nimănui să construiască un imperiu în interiorul sufletului ucrainean”, a spus Volodimir Zelenski.

Președintele SUA, Joe Biden, s-a arătat dispus să reia dialogul cu omologul său rus, Vladimir Putin, dacă acesta își va manifesta dorința de a înceta războiul din Ucraina. La rândul său, președintele Franței, Emmanuel Macron, aflat în vizită la Washington, a spus că vrea să vorbească cu Putin în următoarele zile pentru a primi asigurări de securitate în ceea ce privește centrala atomică de la Zaporojie.

„Sunt gata să vorbesc cu Putin în cazul în care caută o modalitate de a pune capăt războiului. Nu a făcut-o încă. Dacă s-ar întâmpla acest lucru, atunci, în consultare cu prietenii mei francezi și ai NATO aș fi bucuros să mă așez împreună cu Putin să văd ce are de gând", a declarat Joe Biden.

Mihailo Podoliak, consilierul președintelui Volodimir Zelenski, a spus că între 10.000 și 13.000 de soldați ucraineni au murit în acest război. Este un lucru rar ca Ucraina să ofere cifre despre victime, iar comentariile lui Podoliak nu au fost confirmate de armata statului.

Doina  Pozdirca

Doina Pozdirca

Autor

Citește mai mult