Opinia Comisiei de la Veneția privind PACCO va fi solicitată după a doua lectură. Mihai Popșoi: Există procedura de amendare a legii
Autoritățile de la Chișinău vor cere opinia Comisiei de la Veneția asupra noii Procuraturi Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO), a declarat ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, în cadrul unei emisiuni de la TV8. Potrivit lui, deși proiectul nu va fi transmis Comisiei pentru expertiză înainte de lectura a doua, autoritățile vor expedia documentul ulterior, urmând ca acesta să fie ajustat conform recomandărilor primite prin introducerea unor amendamente.

„Această opinie cu siguranță va fi solicitată. Există o procedură parlamentară care se numește amendarea legii și avem o practică dezvoltată în acest domeniu și, atunci când se constată că procesul poate fi îmbunătățit în baza recomadărilor Comisiei de la Veneția, acest lucru se poate face în timp util, așa cum s-a făcut nu o dată”, a explicat Popșoi.
Totodată, ministrul a subliniat că procesul de înființare a noii instituții nu ar trebui să creeze dificultăți în negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană, atâta timp cât sunt respectate procedurile legale, inclusiv cele privind transparența procesului decizional.
„Colegii au făcut câteva audieri astfel încât cei care doresc să contribuie la îmbunătățirea proiectului să aibă ocazia să o facă, am dialogat și cu partenerii europeni ca să le explicăm esența proiectului, necesitatea lui, de fapt, necesitatea nici nu trebuia să o explicăm, pentru că ei înțeleg necesitatea proiectului la fel de bine ca noi, or o bună parte din dorințele de îmbunătățire a situației din justiție prietenii noștri din Bruxelles le împărtășesc. Așteptarea tuturor este ca instituțiile statului să livreze și această mișcare a Parlamentului de a comasa aceste instituții (PA și PCCOCS) are anume acest obiectiv: să creeze o instituție care să aibă capacitatea și determinarea să livreze rezultatele așteptate de cetățenii noștri și partenerii noștri deopotrivă”, a declarat ministrul Afacerilor Externe.
Precizăm că anterior ministra Justiției a declarat că analizează posibilitatea de a solicita opinia Comisiei de la Veneția în procesul de creare a noii procuraturi.
Amintim că proiectul de lege privind crearea Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO) a fost aprobat în primă lectură, la numai o săptămână de la înregistrarea în Parlament. Proiectul a fost susținut de 61 de deputați ai majorității Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), opoziția votând împotrivă.
Proiectul de lege privind crearea Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate, o instituție specializată destinată combaterii corupției, crimei organizate, terorismului și torturii, a fost publicat joi, 13 februarie, fiind înregistrat o zi mai devreme în Parlament. De menționat că proiectul de lege privind crearea noii structuri a fost supus consultărilor publice și a stârnit dezbateri intense atât în spațiul public, cât și în rândul instituțiilor de drept.
Inițiativa privind fuziunea PA și PCCOCS a fost anunțată de ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, pe 29 ianuarie.