Pompierii și autoritățile de mediu intensifică eforturile pentru prevenirea incendiilor de vegetație
De la începutul acestui an, pompieri au stins în medie câte patru incendii de vegetație pe zi. Pentru a sensibiliza populația, angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au simulat o situație în care flăcările se răspândeau cu repeziciune din cauza vântului puternic. În același timp, responsabilii de protecția mediului au amintit și despre amenzile aplicate pentru arderea vegetației, care se ridică la 40 de mii de lei.
Conform scenariului, un localnic din Băcioi a decis să dea foc unui morman de gunoi, iar arderea s-a extins. La fața locului a intervenit o echipă de pompieri și salvatori, care au efectuat acțiuni de localizare și lichidare a flăcărilor.
„Este dificil de stins așa incendii pentru că la momentul de față este vânt foarte puternic și se poate extinde în orice moment. La incendiul de vegetație ne confruntăm cu probleme că nu avem acces spre focar și asta ne îngreunează intervenția noastră”, a relatat Nicolae Carauș, pompier.
Anul trecut, salvatorii au intervenit în aproximativ patru mii de incendii de vegetație. Cele mai afectate raioane rămân a fi Strășeni, Florești, Orhei și Glodeni.
„Deținători de lanuri agricole sunt obligați să nu utilizeze sub nicio formă focul deschis în procesul de salubrizare. Resturile menajere, resturile vegetale vor fi transportate la locurile special amenajate”, a declarat Vasile Gașpar, șeful Direcției de prevenire a IGSU.
Responsabilii de la Inspecția pentru Protecția Mediului spun că organizează razii pentru a preveni incendierea vegetației. Aceștia atenționează că amenzile pentru persoanele fizice și juridice ajung până la 40 de mii de lei.
„Arderea resturilor vegetale, a bio-deșeurilor în câmp deschis duce la distrugerea stratului fertil, poluează aerul atmosferic și degradează biodiversitatea. De la începutul anului, Inspecția pentru Protecția Mediului (IPM) Chișinău a documentat cinci cauze contravenționale cu aplicarea amenzilor în mărime de 55 de mii de lei”, a precizat Lilian Munteanu, șef al IPM Chișinău.
Din cauza amenzilor mari, dar și pentru a proteja mediul înconjurător, oamenii spun că se abțin să dea foc vegetației.
„Noi avem o ladă specială și le punem acolo, le prefacem în compost și este pentru folosul nostru”;
„Am groapă special făcută, unde nu folosesc pământul, greblez toamna frunzele și pun în groapa ceea, îl las un an de zile, toamna îl descopăr și este îngrășământ”.
Anul trecut, Inspectoratul pentru Protecția Mediului a întocmit 151 de procese-verbale, aplicând amenzi în valoare de circa 580 de mii de lei.
