Social

Istoricul Virgiliu Pâslariuc, despre războiul de pe Nistru: „Declanșarea conflictului transnistrean a fost o mișcare bine planificată”

Conflictul dintre Chișinău și Tiraspol a început înainte de prăbușirea Uniunii Sovietice, fiind alimentat de regimul de la Kremlin din acele vremuri. Industria de fier a Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești era amplasată preponderent în stânga Nistrului. Separatiștii susțineau că industria concentrată în acea zonă ar elimina necesitatea sprijinului financiar pentru Chișinău, alimentând astfel separarea, a declarat deputatul și istoricul Virgiliu Pâslariuc, într-o ediție specială la Moldova 1, dedicată războiului de pe Nistru.

Virgiliu Pâslariuc a menționat că, încă din 1989, documentele indică sprijinul structurilor de securitate sovietice pentru mișcările de rezistență, demonstrând că declanșarea conflictului transnistrean nu a fost o simplă reacție, ci o mișcare bine planificată, cu un context geopolitic și militar deja existent.

Acolo s-a creat o bază socială pentru cazul unor eventuale mișcări. Nomenclatura, noi știm că acolo erau lăsați la vatră ofițeri ai Armatei Sovietice, ei aveau acest drept. Deci acolo s-a creat cumva și din punct de vedere social, și cultural, și econom aceste premise ale rupturii. Și, de fapt, la primele încercări în care autoritățile de la Chișinău încercau să-și arate niște tendințe mai autonomiste, imediat a venit semnalul. Deci, lucrurile acestea nu au fost declarative. Repet, ele erau pregătite din timp”, a spus deputatul și istoricul Virgiliu Pâslariuc.

Potrivit ex-vicepremierului pentru Reintegrare, Gheorghe Balan, Republica Moldova trebuie să treacă la depășirea consecințelor conflictului transnistrean. Indiferent de evoluțiile imediat următoare ale războiului din Ucraina, R. Moldova se va afla pe agenda de discuții atât a statelor din blocul comunitar, cât și a Statelor Unite pentru a fi făcute presiuni cu scopul ca trupele ruse care staționate ilegal în stânga Nistrului să fie retrase. În același timp, soluționarea conflictului transnistrean este reală, consideră Gheorghe Balan.

Dacă vorbim de integrarea regiunii transnistrene, această reintegrare este una posibilă, reală într-un termen de 5-10 ani de zile. Nu trebuie să ne grăbim, cum se spune în popor, graba strică treaba. În cazul dat, noi trebuie să pregătim instrumentele pe care Republica Moldova trebuie să le utilizeze în acest proces, un fond pentru reintegrare din resurse internaționale străine, ca acest proces de reintegrare să nu fie pus doar pe spatele nostru, dar să fie făcut de comun cu partenerii noștri din Uniunea Europeană. Trebuie să fie exercitate și aceste presiuni cu privire la retragerea necondiționată a forțelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Și acest lucru va fi”, a declarat Gheorghe Balan.

Amintim că șeful Legislativului a declarat recent la Radio Moldova că Chișinăul analizează un plan de reintegrare a regiunii separatiste transnistrene, însă implementarea acestuia necesită resurse financiare considerabile, pe care R. Moldova nu le poate suporta. De asemenea, reintegrarea ar presupune schimbarea actualei misiuni de menținere a păcii din stânga Nistrului cu una civilă, sub egida ONU sau UE, iar una din principalele condiții este retragerea trupelor ruse din regiune.

CITEȘTE ȘI:

Dumitru Petruleac

Dumitru Petruleac

Autor

Citește mai mult