Politic

Fără voință politică, parcursul european al R. Moldova riscă să fie blocat, avertizează fostul negociator-șef al României la UE

Fără voință politică internă, nu se poate avansa în parcursul european al Republicii Moldova, avertizează fostul negociator-șef al României la UE, Leonard Orban. În cadrul emisiunii „Zi de zi” de la Radio Moldova, acesta a explicat că, deși aderarea la Uniunea Europeană este un obiectiv înscris în Constituția Republicii Moldova, procesul poate fi încetinit sau chiar blocat în lipsa unui angajament ferm din partea guvernării de la Chișinău.

Ne putem trezi într-un scenariu în care, după alegerile parlamentare, să se formeze un guvern care să nu mai aibă același entuziasm ca actualii guvernanți. Și, evident, asta poate să influențeze ritmul și evoluția negocierilor de aderare și poate să meargă până la blocarea acestor negocieri.

Alături de voința politică, el a remarcat că succesul procesului de aderare depinde de capacitatea administrativă a instituțiilor moldovenești și de influența factorilor geopolitici.

Drumul este complicat în continuare și sunt foarte mulți factori, atât interni, cât și mai ales externi, care vor decide în ce măsură Republica Moldova și când Republica Moldova va putea adera la Uniunea Europeană.

Cu toate acestea, fostul negociator-șef al României la UE a recunoscut progresele remarcabile înregistrate de Republica Moldova în ultimii trei ani.

Realizările sunt extraordinare. Ați depus cererea de aderare în urmă cu doar trei ani și, în momentul de față, nu numai că negocierile de aderare au început, dar Moldova este înscrisă pe un drum clar spre Uniunea Europeană. Sincer, dacă mă întrebați acum trei ani de zile dacă acest parcurs ar fi posibil într-o perioadă atât de scurtă de timp, aș fi spus categoric nu.

Pentru Uniunea Europeană, aderarea Republicii Moldova nu înseamnă doar extinderea blocului comunitar, ci și consolidarea securității regionale, afirmă expertul Watch Dog, Ștefan Bejan. „O Moldovă europeană înseamnă automat o Moldovă unde este pace și securitate”, a subliniat el.

Republica Moldova poate oferi Uniunii Europene, în primul rând, o piață de consum de peste două milioane de locuitori, poate oferi produse agricole de calitate foarte bună, care deja sunt pe piața europeană. Și, în contextul noilor realități geopolitice, poate oferi acea stabilitate regională de care are astăzi nevoie Europa și de care are nevoie, de fapt, Ucraina, pentru că niște garanții de securitate eventuale pentru Ucraina nu pot fi fără o Republică Moldovă democrată și unde se respectă principiul dreptului internațional.

În ceea ce privește deschiderea efectivă a primelor capitole de negociere, expertul consideră că Uniunea Europeană așteaptă reforme clare și consistente din partea Chișinăului.

Vedem că pe unele domenii aceste reforme au loc și avansează rapid și aici mă refer la domeniul energetic. De cealaltă parte, vedem că reforma justiției pare să se împiedice, fie de rezistența sistemului, fie de o strategie, poate nu atât de bună și cred că asta este și marea noastră provocare, pentru că fără o justiție echitabilă, fără hoți și cei care au activitate criminală în Republica Moldova, nu putem să vorbim despre reforme în celelalte domenii și nu putem vorbi despre un stat de drept, un stat european.

Menționăm că Republica Moldova, acum trei ani, pe 3 martie 2022, a depus oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană. Într-un context geopolitic tensionat, marcat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, autoritățile de la Chișinău și-au asumat un parcurs european accelerat. În cei trei ani care au urmat, țara a trecut printr-un proces complex: a primit statutul de candidat la UE, în iunie 2022, și a deschis negocierile de aderare, în iunie 2024.

Daniela Savin

Daniela Savin

Autor

Citește mai mult