Gradele de vulnerabilitate energetică vor fi revizuite
58% din populația Republicii Moldova a solicitat compensații pentru consumul de gaze, energie electrică și termică, iar aproape 80% va beneficia de ajutor maxim de la stat. Persoanele care nu au reușit până în data de 24 noiembrie să depună o cerere vor primi, automat, pentru o singură lună, categoria de vulnerabilitate medie. Însă, dacă nici în decembrie nu vor plica pentru compensații, respectivelor gospodării li se va atribui categoria de vulnerabilitate scăzută.
Președintele Comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, a menționat că 1 500 de familii au indicat în cereri că nu vor să beneficieze de compensații. Prin urmare, acestea își vor putea revizui datele incluse inițial pe site. Tot el anunță că cererile care ridică semne de întrebare, fie la volumele de gaze, fie la veniturile indicate, vor fi analizate suplimentar pentru atribuirea categoriei potrivite de vulnerabilitate energetică.
„Sistemul funcționează în așa fel încât verifică veniturile persoanelor incluse în cerere. Sunt cetățeni care au declarat că au venituri zero. Statul cunoaște că au venituri zero, dar ei au un consum de 10.000 de lei, respectiv la această etapă pentru luna noiembrie o să fie încadrați în categorie, dar s-ar putea ca pentru luna decembrie să decidem un pic diferit”, declară Dan Perciun, președinte Comisia Protecție Socială.
Potrivit ministrului Muncii, Marcel Spatari, există și persoane care nu au știut despre platformă, nu dispun de un calculator sau nu au apelat la asistentul social și, astfel, nu au reușit să completeze cererea. Acești oameni vor putea să se înregistreze timp de o lună pentru a beneficia de compensații.
„În jur de 40% din populație nu s-a înregistrat pe platformă. Începând cu factura pentru luna decembrie, începând cu luna următoare, cei care nu se vor înregistra nici în luna decembrie vor avea categoria de vulnerabilitate scăzută și nu este exclus ca ulterior să nu mai fie oferite compensații celor care nu se înregistrează”, a menționat Marcel Spătari.
Cetățenii se pot înregistra pe platforma compensatii.gov.md până în luna martie 2023 pentru a fi stabilite categoriile de vulnerabilitate și pentru a beneficia de compensații în facturile la energie.
Statul a rezervat cinci miliarde de lei pentru a acorda compensații populației la consumul de gaze, energie electrică și termică, suma fiind dublă comparativ cu anul trecut.