Aderare UE

INTERVIU // António Costa, în contextul parlamentarelor: Suntem aici pentru a vă sprijini să combateți dezinformarea și să preveniți orice influență externă

Uniunea Europeană își reafirmă angajamentul ferm față de viitorul european al Republicii Moldova, într-un moment crucial pentru securitatea și stabilitatea regiunii. Președintele Consiliului European, António Costa, a transmis un mesaj clar, într-un interviu pentru Teleradio-Moldova: aderarea nu este doar un obiectiv, ci un parteneriat concret, cu beneficii imediate pentru cetățeni. În contextul parlamentarelor din acest an, Bruxelles-ul își intensifică eforturile pentru a contracara dezinformarea, șantajul energetic al Rusiei și amenințările la adresa securității. „Este foarte important să vă sprijinim”, a declarat Costa.

Consiliul European
Sursa: Consiliul European

Moldova 1: Astăzi, se împlinesc trei ani de când Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană. În această primăvară ar putea fi deschise negocierile pentru primul cluster, dar autoritățile vor ca toate cele șase clustere să fie deschise în acest an. Cum vedeți această ambiție a autorităților moldovene? Este una reală?

António Costa: Ei bine, de fapt, în ultimii trei ani, autoritățile moldovenești își îndeplinesc o mare parte din ambiția lor. Și sunt foarte impresionat de ceea ce ați făcut în ultimii trei ani. Și cu siguranță vom continua să muncim foarte mult la acest proiect comun de aderare. Dar aderarea nu este doar o promisiune pentru viitor, ci este și un parteneriat pentru astăzi. Și de aceea este foarte important să anticipăm unele efecte ale aderării, unele lucruri foarte concrete, concrete pentru cetățenii de rând, cum ar fi să facă parte din Zona unică de plăți în euro. Astfel, vom reduce foarte mult costurile tranzacțiilor financiare. Asta e foarte important pentru muncitorii moldoveni din străinătate, pentru cei stabiliți peste hotare. Cred că, în următorii ani, va fi posibilă aderarea la Spațiul European de Roaming. Și cel mai important poate pentru viitorul dumneavoastră și pentru stimularea economiei moldovenești - săptămâna trecută, Consiliul și Parlamentul European au ajuns la un acord politic asupra Planului de creștere a Republicii Moldova. Vom oferi Republicii Moldova 1,9 miliarde de euro în următorii ani pentru a vă sprijini dezvoltarea, iar aceasta este, cred, ceva ce va transforma mult Moldova, economia Republicii Moldova.

Moldova 1: Suntem într-un an electoral. Știm că Uniunea Europeană monitorizează fiecare scrutin din Republica Moldova. Vom avea alegeri parlamentare. Există deja semne că Rusia va încerca să obțină controlul asupra Parlamentului. Ce s-ar fi întâmplat dacă forțele politice pro-ruse ar putea obține o majoritate în legislativ? Și cum ar putea acest lucru să afecteze drumul european al țării?

António Costa: Ei bine, Uniunea Europeană este un proiect de pace, dar pace înseamnă autodeterminarea țărilor, respectarea deciziilor lor de suveranitate. Și desigur, doar moldovenii ar putea alege viitorul Republicii Moldova. În ultimele luni, ați făcut o alegere foarte clară la referendum cu privire la calea noastră comună către Uniunea Europeană. Și suntem aici pentru a vă sprijini să preveniți, să combateți știrile false, să combateți dezinformarea și să preveniți orice influență externă. Desigur, știm că Rusia folosește practici lipsite de etică împotriva oamenilor, foarte periculoase. Folosirea energiei ca armă și șantajul energetic sunt inacceptabile. Și de aceea am venit să sprijinim Republica Moldova să controleze efectele acestor încercări de creștere a costurilor energiei. Și vom continua să vă sprijinim pentru a vă diversifica sursele de aprovizionare sau pentru a diversifica lanțurile de aprovizionare pentru a furniza energie Republicii Moldova, pentru a asigura o independență reală a Republicii Moldova.

Moldova 1: Un summit special european dedicat Ucrainei va avea loc pe 6 martie. Înțelegem că există îngrijorări cu privire la negocierile dintre SUA și Rusia. La ce răspuns ar trebui să ne așteptăm din partea liderilor europeni?

António Costa: Ei bine, Consiliul din 6 martie este dedicat în primul rând apărării europene și vom aproba propuneri importante venite din partea Comisiei Europene pentru a ne consolida propriile capacități de apărare și, în al doilea rând, vom defini cum să continuăm să ne consolidăm sprijinul pentru Ucraina, pentru o pace justă și durabilă. Ieri, la Londra, ne-am întâlnit cu câțiva parteneri europeni din afara UE și cu Canada și lucrăm împreună pentru un plan de pace pentru Ucraina, dar o pace reală care înseamnă o pace justă, cuprinzătoare și de durată. O încetare a focului este, desigur, primul pas, dar nu este suficient și este riscant. Dacă avem o încetare a focului fără garanții puternice de securitate, trebuie să construim aceste garanții de securitate pentru a asigura acest lucru. Și pentru aceasta, este important să lucrăm cu partenerii noștri transatlantici, în special cu Statele Unite, și să folosim acest impuls din partea președintelui Trump pentru a aduce Rusia la o negociere pentru a opri războiul, pentru a construi o pace reală, durabilă, în Ucraina și, bineînțeles, în toată regiunea. Știm foarte bine că Rusia nu este doar o amenințare pentru Ucraina, dar amenințarea rușilor depășește Ucraina și vizează toate țările europene. Și pentru asta trebuie să gestionăm situația și trebuie să fim mai puternici pentru a ne apăra de amenințarea rusă.

Moldova 1: În contextul războiului din Ucraina, Republica Moldova rămâne vulnerabilă la presiunile hibride și economice. În acest sens, va fi țara noastră pe agenda acestui summit?

António Costa: Pentru noi, Republica Moldova este o parte a preocupărilor noastre cu privire la securitatea în Europa. Știm foarte bine că nu este vorba doar despre Ucraina, ci și despre Europa, inclusiv despre Republica Moldova. De aceea noi am creat Facilitatea europeană pentru pace, iar Republica Moldova este al doilea cel mai mare beneficiar al Facilității europene pentru pace, cu 137 de milioane de euro oferiți până în prezent. Anul acesta vom oferi mai mult de 60 de milioane de euro pentru a vă crește capacitățile de apărare. Dar, în același timp, investim și sprijinim Republica Moldova în proiectele de diversificare și creștere a securității energetice. Și pentru prima dată am susținut și proiectele energetice din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Este foarte important să vă sprijinim, pentru a ne asigura că vă consolidați securitatea energetică. Asta înseamnă că deveniți mai independenți.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
  • Chapters
  • descriptions off, selected
  • subtitles off, selected
    Lucia Vieru

    Lucia Vieru

    Autor

    Citește mai mult