Social

Lupta pentru școlile românești din regiunea transnistreană: Liceul „Evrika” din Rîbnița și-ar putea recăpăta sediul confiscat

După două decenii, Liceul Teoretic „Evrika” din Rîbnița s-ar putea întoarce în sediul vechi, confiscat cu forța de regimul secesionist. Totuși deocamdată Chișinăul așteaptă un răspuns și garanții din partea Tiraspolului, care amână soluția. Responsabilii de la educație și reintegrare au mers peste Nistru, la Rîbnița, să vadă în ce stare e complexul de clădiri unde activa școala românească.

Teleradio-Moldova
Sursa: Teleradio-Moldova

Din 2001 până în 2004, Ministerul Educației de la Chișinău a investit 12 milioane de lei în aceste clădiri. Autoritățile transnistrene au împiedicat darea în exploatare și de 20 și ceva de ani sediul este conservat.

„Ministerul Educației dorește că să fie o înțelegere de fond că poate să continue investițiile în aceste clădiri, să finalizeze această clădire, să o dea în exploatare și ca elevii de la Liceul ”Evrika" să poată să aibă un proces educațional de calitate, deoarece în prezent condițiile de studiu în două schimburi sunt foarte precare. Partea transnistreană nu este gata să ne dea un răspuns în scris la această întrebare, procesul de negocieri continuă. Sperăm că în urma punctării unei viziuni foarte clare a ceea ce ne dorim noi, partea transnistreană va avea o deschidere și un răspuns de compromis”, a declarat Valentina Olaru, secretar de stat în cadrul Ministerului Educației.

În prezent, elevii de la Liceul Teoretic „Evrika” învață în clădirea unei foste grădinițe, închiriată de la Uzina Metalurgică Moldovenească. Până în 2017, administrația instituției plătea pentru chirie 33 de mii de dolari anual. Iar din 2017 până în prezent, în urma unui acord între cele două maluri, achită o mie de lei lunar. Directorul instituției, Ion Bucioc, își dorește ca edificiile din strada Gagarin 14 să fie întoarse în proprietatea liceului.

Teleradio-Moldova
Sursa: Teleradio-Moldova

„Pentru moment ar fi o înțelegere între autoritățile din stânga și dreapta Nistrului. Niște chestii bine gândite. Ca să fim siguri că nu se întâmplă lucrurile din 2003. Sunt riscuri și în ziua de astăzi, dacă nu vor fi niște chestii bine puse la punct, bine punctate”, spune Bucioc.

Instituțiile de învățământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană continuă să fie supuse presiunilor și abuzurilor din partea structurilor transnistrene, conform unui raport al Asociației Promo-LEX. Totuși, de-a lungul timpului, potrivit lui Ion Bucioc, datorită eforturilor Chișinăului, aceste presiuni s-au minimalizat, dar există riscuri în continuare.

„Copiii care sunt în pripă de a absolvi, care au deja 18 ani împliniți, mai cu seamă vorbesc de băieți, sunt chemați de serviciul militar local, de comisariatele militare, pentru a fi înrolați în armata locală. Asta le pune în pericol finalizarea studiilor liceale. Persistă riscul că ei nu reușesc să se înscrie în universități sau alte instituții pentru a-și prelungi studiile”, a subliniat directorul.

În prezent, la Liceul „Evrika" din Rîbnița învață 203 elevi, în două schimburi. Aceștia beneficiază de laboratoare și săli de clasă dotate cu echipamente procurate pe bani europeni. Anual, elevii merg la tabere de odihnă în România. Rezolvarea problemei sediului liceului din Rîbnița este una din condițiile impuse Tiraspolului, în schimbul tranzitului gazului către regiunea transnistreană.

Lucia Vieru

Lucia Vieru

Autor

Citește mai mult