Politic

Suspendarea ajutorului american slăbește Ucraina. Expert: Pe termen scurt nu este o catastrofă, dar în câteva luni situația se va agrava

Decizia administrației Trump de a opri sprijinul militar pentru Ucraina va avea consecințe semnificative în cel mult șase luni, avertizează experții. Deși pe termen scurt Kievul poate rezista, lipsa muniției, a sistemelor de comunicații și a informațiilor strategice furnizate de SUA ar putea slăbi semnificativ poziția Ucrainei, atât pe câmpul de luptă, cât și în eventuale negocieri de pace cu Rusia, a declarat Marin Gherman, doctor în științe politice de la Cernăuți, în cadrul emisiunii „Zi de Zi” de la Radio Moldova.

Pe termen scurt, este o problemă, dar nu este o problemă foarte mare, nu este o catastrofă. Câteva luni Ucraina va rezista și are capacitate să reziste, chiar să atace, mai departe, povestea devine tot mai tristă, pentru că partea ucraineană este dependentă de o serie de resurse furnizate de Statele Unitele ale Americii.

Chiar dacă Uniunea Europeană oferă sprijin economic și militar, acesta nu poate compensa pe deplin ajutorul american, spune expertul.

Kievul privește cu mari speranțe în direcția capitalelor europene, solicitând statelor europene sprijin. Dar trebuie să fim realiști că acest sprijin, nici pe departe, în viitoarele luni sau chiar un an sau doi, nu poate să fie comparat cu proiectele de sprijin militar oferite de Statele Unitele ale Americii. Parțial, europenii ar putea înlocui, nu și integral, și nu la nivelul așteptărilor și la nivelul necesităților Kievului.

Mai mult, această decizie slăbește poziția Ucrainei în negocierile de pace și generează incertitudine în rândul statelor vecine.

E foarte greu să negociezi cu Federația Rusă, când știi că nu ai o acoperire în ceea ce privește furnizarea de echipamente. Și, doi, se trezesc statele care se învecinează cu Ucraina într-o situație de incertitudine și chiar de frustrare, de temere. Ce se va întâmpla, se întreabă aceste state, dacă Ucraina nu va rezista sau va ajunge într-o situație de dezechilibru și haos? Și, desigur, lucrurile par tot mai destabilizate.

Un alt factor care slăbește poziția Ucrainei este lipsa unei strategii a Occidentului. Expertul român Sandu Valentin Mateiu atenționează că, deși țările europene încearcă să sprijine Kievul atât militar, cât și economic, ele nu pot compensa în totalitate retragerea sprijinului american. Mai mult, incertitudinea privind viitoarea poziție a administrației Trump adâncește această problemă.

Să sperăm că administrația Trump știe ce face cu acest plan de pace. Ucrainenii au nevoie de absolut orice pentru a ajunge la o situație în care să facă față unui Kremlin care aruncă totul în luptă. Da, nu este sustenabil pe un an, doi, dar uitați-vă că nu aduce anul prăbușirii economiei rusești sau doi ani cât ceasul în care Washingtonul acceptă un punct de vedere mai apropiat de Rusia și forțează până la urmă Ucraina să accepte o pace despre care nu stim prea multe decât faptul că Donald Trump crede în ceea ce îi spune prietenul Vladimir Putin și care nu ne-a spus până acum”.

Amintim că președintele american Donald Trump a decis să suspende livrările de ajutor militar pentru Ucraina până când administrația de la Kiev va demonstra „angajament pentru pace”. Decizia a fost anunțată de un oficial de la Casa Albă, citat de presa internațională în noaptea de 4 martie.

După acest anunț, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat un plan de înarmare a Uniunii Europene (UE) în valoare de 800 de miliarde de dolari, precum și alte măsuri care să accelereze consolidarea industriei de apărare în blocul cu 27 de membri, scrie Europa Liberă România.

Daniela Savin

Daniela Savin

Autor

Citește mai mult