Politic

Președinta Maia Sandu, pentru presa de peste Prut: „Nu se pune problema renunțării la neutralitate acum”

Autoritățile de la Chișinău nu iau în considerare, pentru moment, o eventuală renunțare la statutul de țară neutră, susține președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Șefa statului declară că o astfel de decizie ar putea fi luată doar cu acordul cetățenilor Republicii Moldova. Pe de altă parte, președinta țării afirmă că invazia Federației Ruse în Ucraina determină Republica Moldova să facă pași concreți în vederea consolidării sistemului de apărare și al securității țării.

„Nu se pune problema renunțării la neutralitate acum, pentru că neutralitatea este o prevedere stabilită în Constituție și pentru că dacă analizați sondajele recente și nu doar cele recente o să vedeți că în continuare marea majoritate a cetățenilor consideră că trebuie să păstrăm această prevedere a neutralității și noi respectăm această alegere a cetățenilor, deci ne conformăm Constituției. În același timp, trebuie să combatem acest fals precum că neutralitatea nu permite consolidarea sistemului de apărare și trebuie să avem o discuție serioasă în continuare ce facem ca să ne simțim protejați, daca suntem într-adevăr noi capabili să ne asiguram pacea și securitatea singuri”, a declarat președinta Maia Sandu într-un interviu pentru TVR1.

Șefa statului susține că mai multe țări ale Uniunii Europene ar fi oferit sprijin Republicii Moldova pentru consolidarea capacităților de apărare și declară că mizează pe sprijin și în continuare. Totuși, potrivit Maiei Sandu, Republica Moldova nu a reușit, până azi, să facă rost de sprijin pentru consolidarea sistemului de apărare antiaerian al țării.

„E un subiect pe care îl discutăm în permanență, dar înțelegem că Ucraina are nevoie mai mare în această situație de asemenea sisteme, respectiv aceste ajutoare trebuie să meargă în Ucraina. Noi încercăm să vedem care ar fi situația pentru noi, dar pentru moment nu avem o soluție concretă”, a mai declarat președinta Maia Sandu.

Președinta Republicii Moldova susține că țara rămâne în continuare „vulnerabilă” și este supusă războiului hibrid rusesc prin propagandă și dezinformare. Mai mult, șefa statului a confirmat, pentru presa de peste Prut, că riscurile de destabilizare a situației în Republica Moldova rămân ridicate. Totuși, șefa statului dă asigurări că, pentru moment, Republica Moldova nu se confruntă cu amenințări militare, datorită determinării și rezilienței Ucrainei.

Amintim că, la începutul acestui an, președinta Maia Sandu a declarat pentru presa internațională că invazia Rusiei în Ucraina determină în Republica Moldova să se gândească dacă nu cumva ar trebui să renunțe la neutralitatea consacrată prin constituție și să se integreze într-o „alianță mai mare”. Declarațiile președintei au fost dur criticate de opoziția de la Chișinău, dar și de Federația Rusă, care au acuzat guvernarea că și-ar dori, astfel, să implice țara în războiul din Ucraina - fapt negat de autorități.

Zilele trecute, șefa statului a anunțat că Rusia plănuiește să implice diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să atace instituții ale statului și să ia ostatici, subliniind că „prin acțiuni violente mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău”. Declarațiile Maiei Sandu au fost urmate de un val de reacții – de sprijin și îngrijorare din partea SUA, UE și a României, precum și de negare din partea Federației Ruse și a unor reprezentanți ai clasei politice de la Chișinău.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult