Zi istorică! Republica Moldova, acceptată în Zona unică de plăți în euro
Decizie istorică la Bruxelles. Republica Moldova a fost acceptată, astăzi, 6 martie, în Zona unică de plăți în euro (SEPA). Anunțul a fost făcut de guvernatoarea Băncii Naționale, Anca Dragu. Apartenența la SEPA va facilita plăți internaționale în euro mai rapide, mai sigure și mai accesibile pentru cetățenii și mediul de afaceri din țara noastră.
Consiliul de administrație al Consiliului European pentru Plăți (EPC) precizează că aderarea instituțiilor financiare din Republica Moldova și Republica Macedonia de Nord la schemele de plată SEPA va fi posibilă începând cu 2025. În prezent, sistemul SEPA acoperă 40 de țări.
Ce înseamnă aderarea la SEPA pentru Republica Moldova?
Aderarea Republicii Moldova la SEPA va facilita transferurile în euro, iar comisioanele vor fi reduse considerabil. Moldovenii din diasporă vor putea trimite bani acasă mai rapid și mai ieftin, economisind sume considerabile. De exemplu, transferurile internaționale de până la 200 de euro vor costa doar 1-2 euro sau chiar 50 de cenți.
Pentru companii, SEPA elimină taxele suplimentare și întârzierile, facilitând plățile comerciale în UE la costuri minime. Astfel, firmele moldovenești devin mai competitive pe piața internațională.
Calculele arată că, prin această aderare, Republica Moldova va economisi imediat circa 12 milioane de euro anual, iar pe termen mediu, până la 20 de milioane de euro, bani care rămân în economia națională și sprijină dezvoltarea afacerilor.
„O veste bună!”: Reacții la Chișinău
Conducerea țării a venit cu reacții pe rețelele de socializare, după decizia istorică de la Bruxelles. Premierul Dorin Recean a catalogat vestea ca fiind una „bună pentru toți cetățenii din diasporă care trimit bani către familiile lor din țară, dar și pentru întreprinzători”.
„Acum, oamenii de afaceri vor putea efectua plăți și încasări internaționale cu costuri de tranzacționare reduse și fără fluctuații valutare, devenind astfel mai competitivi pe piața europeană. Sunt încrezător că băncile se vor adapta rapid la acest sistem, astfel încât, în câteva luni, să putem beneficia de toate oportunitățile pe care SEPA le oferă. Prin acest pas, Moldova devine mai aproape de Uniunea Europeană și de oportunitățile economice europene.”
Și președinta țării, Maia Sandu, a venit cu o reacție. Apartenența la SEPA înseamnă că, începând cu toamna acestui an, transferurile bancare din și către UE vor fi mai rapide și mai ieftine, spune șefa statului, care a salutat decizia.
„Dacă până acum comisioanele ajungeau la zeci sau chiar sute de euro, odată cu aderarea la SEPA, acestea vor fi reduse la doar câțiva euro.”
Aderarea la SEPA marchează un „moment istoric” și o dovadă clară că Republica Moldova este pregătită să se alinieze la cele mai înalte standarde financiare europene, a declarat, în reacție, guvernatoarea BNM, Anca Dragu, care se află în vizită de lucru la Bruxelles.
„Acest pas va asigura cetățenilor și companiilor moldovenești acces la un sistem de plăți mai rapid, mai sigur și la costuri foarte mici sau chiar gratuite. În același timp, va ajuta la scăderea costurilor pentru transferurile de bani efectuate de diasporă, un aspect esențial pentru multe familii din Moldova. Economia Moldovei devine astfel mai atrăgătoare pentru investitorii străini, mai prosperă, mai rezilientă, favorizând un trai mai bun pentru fiecare cetățean. Decizia de astăzi consolidează drumul nostru ireversibil spre integrarea europeană.”
Amintim că BNM a depus oficial dosarul de aderare la SEPA pe 30 ianuarie 2024. În următoarea perioadă, băncile comerciale vor efectua ajustările tehnice necesare pentru a asigura plăți rapide, sigure și semnificativ mai accesibile în euro.
