Tranzacțiile imobiliare vor putea fi efectuate și în valută străină, o dată la trei ani

Tranzacțiile imobiliare între două persoane fizice vor putea fi efectuate și în valută străină, o dată la trei ani. O inițiativă legislativă în acest sens a fost propusă Parlamentului de deputații PAS, Radu Marian și Victor Spînu. Potrivit autorului proiectului, Radu Marian, măsura are scopul de a facilita procesul de cumpărare a locuințelor, reduce costurile de schimb valutar și elimina comisioanele pe care le-ar putea percepe băncile.
Noi am observat că o mare problemă care reiese din această nouă prevedere este că marea majoritate a persoanelor fizice, atunci când fac o tranzacție imobiliară, deci o tranzacție între două persoane fizice, o fac, de obicei, în numerar și în valută străină. Iar acum, în momentul în care intră în vigoare necesitatea de a face acest transfer electronic sau bancar, unde există obligativitatea de a efectua tranzacția în lei, apare problema cursului valutar. Astfel, există comisioane atunci când se schimbă din lei moldovenești în dolari sau euro și viceversa.
Plățile fără numerar sunt mult mai simple și mai sigure pentru cetățeni și, în același timp, se reduce riscul de spălare de bani și utilizarea cash-ului în activități ilegale, susține președintele Comisiei pentru Economie, Buget și Finanțe din Parlament, Radu Marian. Acesta a mai precizat că justificarea provenienței banilor pentru achiziția unui imobil rămâne neschimbată.
În astfel de situații, cetățenii trebuie doar să declare la bancă faptul că suma respectivă este un împrumut. Acest lucru este legal. În momentul când are loc o tranzacție imobilă, cumpărătorul completează o declarație pe proprie răspundere în care menționează sursa banilor.
Inițiativa legislativă ar putea rezolva problema economiei tenebre și a evaziunii fiscale, așa cum își propun autoritățile, susține expertul economic Viorel Gîrbu la emisiunea „Zi de zi” de la Radio Moldova. Cu toate acestea, el avertizează că fenomenul plăților „în plic” nu va fi eliminat.
Cred că da, pentru că atunci când plățile sunt realizate prin sectorul bancar, trebuie să argumentezi de unde faci rost de sume, să aduci documentele confirmative. Este mult mai dificil pentru cetățean să realizeze plățile prin bănci fără documente justificative. (...) Dacă ponderea acestor plăți este făcută prin instituții bancare economia tenebră se va reduce ca dimensiune, iar de tranzacții în economia tenebră se vor ocupa persoanele care au tărie de caracter.
Expertul economic Viorel Gîrbu avertizează că în urma acestei inițiative propuse există riscul ca bunurile imobiliare să fie evaluate la un preț mult mai mic pentru a evita utilizarea transferurilor bancare. Potrivit lui, cetățenii pot recurge la această metodă.
Există anumite consecințe. Dacă declari suma reală, ești protejat de diverse instituții ale statului. De exemplu, contractul de vânzare-cumpărare este autentificat notarial, iar vânzătorul și cumpărătorul beneficiază de protecția legală pentru suma declarată la notar. Dacă suma respectivă nu este cea reală și apar anumite incidente, cum ar fi o anumită parte din această tranzacție nu-și respectă angajamentele și nu achită toată suma, cetățeanul nu se va putea adresa autorităților legale pentru a lua măsuri în acest sens.
De asemenea, Viorel Gîrbu a reiterat că această lege nu va avea vreun impact asupra prețurilor la locuințe.
Salariile sunt mici, iar prețurile locuințelor sunt foarte mari. În statele europene, salariul lunar ar trebui să fie echivalent cu prețul a 1-2 metri pătrați de locuință. În Republica Moldova, un metru pătrat a ajuns la 1.500 și 2.000 de euro în Chișinău, iar salariul mediu este mai mic decât această valoare. Prețurile locuințelor sunt mari pentru că există cerere și capacitate de cumpărare.
Amintim că legea care limitează plățile în numerar urmează să intre în vigoare din 1 aprilie. Astfel, este limitată valoarea tranzacțiilor în numerar între două persoane fizice la 100 de salarii medii pe economie, aproximativ 1,6 milioane de lei sau 80 de mii de euro pentru tranzacțiile imobiliare, și 50 de salarii medii pe economie, adică 42 de mii de euro, pentru tranzacțiile de automobile. Orice tranzacție care depășește aceste valori va trebui realizată prin mijloace electronice.