Social

Pedepsele pentru agresarea și intimidarea jurnaliștilor ar putea fi înăsprite. Grosu: „Violența față de reprezentanții presei nu poate fi tolerată”

Parlamentul Republicii Moldova va analiza posibilitatea înăspririi pedepselor pentru agresarea și intimidarea jurnaliștilor. Inițiativa a fost anunțată de președintele legislativului, Igor Grosu, după ce doi jurnaliști ai publicației „Ziarul de Gardă”, Măriuța Nistor și Igor Ionescu, au fost agresați în timp ce realizau un reportaj la o manifestație organizată de rețeaua lui Ilan Șor în fața Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani.

ZDG
Sursa: ZDG

„Violența față de reprezentanții presei nu poate fi tolerată. Astăzi, jurnaliștii ”Ziarului de Gardă”, Măriuța Nistor și Igor Ionescu, au fost agresați verbal și loviți în timp ce realizau un reportaj de la manifestația organizată de rețeaua criminală a lui Șor în fața Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, în susținerea deputatului transfug Alexandr Nesterovschi, care este cercetat pentru corupție politică. Condamn acest gen de comportament mârșav și voi cere Parlamentului să examineze înăsprirea pedepselor pentru agresarea și intimidarea ziariștilor”, a scris Igor Grosu pe pagina sa de facebook.

Și organizațiile neguvernamentale de media au condamnat incidentul, cerând autorităților să asigure protecția jurnaliștilor.

„În contextul repetitivității unor astfel de incidente, dar și al stării generale de impunitate ce reiese din precedentele înregistrate în ultima perioadă, organizațiile semnatare cer autorităților să elaboreze și să implementeze măsuri eficiente pentru stoparea și contracararea acțiunilor ilegale ale „protestatarilor” asociați politicianului fugar Ilan Șor, îndreptate împotriva jurnaliștilor”, se arată în declarația CIJ.

Potrivit „Ziarului de Gardă”, jurnaliștii Măriuța Nistor și Igor Ionescu au fost supuși violenței verbale și fizice în timp ce relatau de la protestul organizat în susținerea lui Alexandr Nesterovschi, care este cercetat pentru corupere pasivă și pregătirea finanțării unui partid de către un grup criminal organizat.

Protestatarii i-au acuzat pe jurnaliști de „finanțare din partea unei grupări criminale", un narativ promovat de forțele pro-ruse de la Chișinău.

ZDG scrie că incidentul a escaladat atunci când Măriuța Nistor a întrebat o femeie motivul pentru care protestează. Aceasta a reacționat agresiv, strigând și lovind-o pe jurnalistă. Cameramanul ZdG, Igor Ionescu, a fost de asemenea lovit, iar echipamentul video a fost deteriorat.

Potrivit Legii cu privire la libertatea de exprimare, statul garantează libertatea de exprimare a presei, iar împiedicarea ilegală intenționată a activității mass-mediei atrage răspundere penală. Amenințarea cu vătămarea integrității corporale sau a sănătății, injuria, precum și acostarea jignitoare în locuri publice a persoanei constituie fapte incriminate de legislație.

Daniela Savin

Daniela Savin

Autor

Citește mai mult