Politic

LIVE TEXT // Dorin Recean, premierul desemnat, cere votul de învestitură în plenul Parlamentului

Premierul desemnat, Dorin Recean, și miniștrii propuși au ajuns în sala de plen a Parlamentului Republicii Moldova. Oficialul își prezentă, de la tribuna centrală, programul de guvernare „Moldova prosperă, sigură, europeană” și componența noului guvern, urmând ca apoi să aibă loc votul de învestitură.

UPDATE 16:17: Guvernul condus de Dorin Recean a fost înscăunat cu votul a de 62 de deputați PAS. Opoziția - legiuitorii din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) și Partidul „Șor”, nu și-au arătat încrederea față de echipa guvernamentală.

UPDATE 16:13: Igor Grosu: „Domnule Bătrâncea, regulamentar vă întreb, mai aveți încă o luare de cuvânt? Au fost câte două luări de cuvânt stabilite. Ați vorbit, acum mai face cineva uz de dreptul dvs. de a vorbi? (...) Domnule candidat vă rog, aveți dreptul către deputați înainte procesului de vot”.

„Vreau să mulțumesc pentru oportunitatea de a veni aici cu echipa mea. Voi mulțumi deputaților care vor vota pentru numirea acestui guvern, dar și opoziției, nemulțumită de ceea ce se întâmplă la dvs. în țară, de aceea că ați adus țara în starea asta”, a declarat, în luarea sa de cuvânt, premierul Dorin Recean în timp ce opoziția scanda, de la tribună, „Rușine!”.

UPDATE 16:06: BCS boicotează, în continuare, votarea noului executiv. Vlad Bătrîncea: „În Parlamentul Republicii Moldova există lege, mandatul deputatului trebuie respectat. Deputații au dreptul la declarații. Deputatul nu poate fi lipsit de luare de cuvânt. Categoric nu acceptăm limitarea dreptului nostru de a vorbi din această sală. Avem un mesaj: ori revenim la regulament, ori rămânem la această tribună și nu ne mișcăm de aici”.

UPDATE 16:03: Deputații revin în plenul pentru luările de cuvânt. Fracțiunea BCS a blocat tribuna centrală a Parlamentului.

UPDATE 15:38: Vicepreședintele Parlamentului Vlad Bătrîncea a propus o pauză de 30 de minute din partea fracțiunii BCS, după care fracțiunea ar urma să își anunțe poziția. Astfel, aleșii poporului vor reveni în ședință cu începere de la ora 16:00, a anunțat Igor Grosu.

UPDATE 15:30: Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat sesiunea „luările de cuvânt”. Potrivit votului majorității parlamentare, fiecare fracțiune are dreptul să desemneze doi deputați pentru luările de cuvânt, care nu vor dura mai mult de cinci minute.

Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, s-a arătat nemulțumit de votul majorității și a declarat că BCS va merge la Curtea Constituțională, unde va contesta procedura de desemnare a candidatului la funcția de premier și consultările cu deputații.

„Este învestirea Guvernului, este normal să avem discuții, dezbateri. Noi nu acceptăm asemenea condiții. Colegii noștri s-au înscris, au tot dreptul să vorbească, noi nu ne grăbim. De unde această grabă? Rog să respectați Parlamentul și pe fiecare deputat din această sală. Nu este nimic strașnic dacă fiecare din deputații înscriși vor lua cuvântul”, a declarat Vlad Bătrîncea.

În replică, juristul Ștefan Creangă a declarat că plenul poate decide dacă luarea de cuvânt este sau nu limită de timp, la decizia parlamentului, prin votul majorității deputaților prezenți.

„Nu putem îngrădi drepturile care sunt stabilite în regulamentul parlamentului, dar regulamentul parlamentului stabilește când pot fi limitate aceste drepturi. În cadrul regulamentului parlamentului acest lucru poate fi decis”, a precizat Creangă.

UPDATE 14:54: Întrebat dacă noul Guvern va prelungi starea de urgență, prim-ministrul desemnat a declarat: „Starea de urgență este un mecanism necesar. Imediat ce vom diminua aceste riscuri, vom elimina stare de urgență. (…) Trebuie să înțelegem care sunt totuși problemele cu aceasta stare de urgență. Este instrumentul constituțional ca să acționăm prompt în situații volatile. Vom lucra ca sa diminuăm din această volatilitate și atunci vom scoate această stare de urgență”.

UPDATE 14:31: Candidatul la funcția de prim-ministru a fost întrebat de deputatul BCS Vasile Bolea dacă noul guvern își propune să întreprindă eforturi pe plan internațional în vederea recunoașterii neutralității Republicii Moldova.

„Cine credeți că va atenta la securitatea noastră națională și cine nu respectă acest statut? Statutul de neutralitate este un instrument de politică externă care s-ar putea să nu funcționeze, de asta este necesar să ne consolidăm sistemul de apărare. Noi nu trebuie să încurcăm neutralitatea cu apărarea. Dacă nu depunem efort de a ne consolida apărarea, ce propuneți? Vine agresorul, ne luăm gențile și fugim? Nu cred că este normal”, a fost răspunsul lui Dorin Recean.

UPDATE 13:50: Deputații din fracțiunea Partidului „Șor”, lipsesc de la ședința plenară, în care premierul desemnat solicită votul de învestitură. Totuși, deputata Marina Tauber a venit în sala de ședințe și s-a apropiat de tribuna centrală în timp ce Dorin Recean răspundea la întrebărilor deputaților, cu mai multe hârtii.

„Domnule Recean, ignorați acest fenomen”, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

UPDATE: Deputații au trecut la runda întrebări - răspunsuri.

UPDATE 13:26: Un alt obiectiv este rezolvarea pașnică a diferendului transnistrean. Este foarte important să continuam demersurile noastre ca trupele ruse sa fie retrase, ca zona transnistreană să fie demilitarizată.

UPDATE 13:25: Guvernul va trebuie să accelereze reforma justiției. Astfel, noul guvern va veni cu mecanismele de intervenție necesare pentru a accelera această curățare a domeniului justiției.

UPDATE 13:24: Vom intensifica lupta împotriva corupției mari și mici. Corupția mare trebuie pedepsită, banii aduși înapoi, iar relațiile neformale care exista la nivel local trebuie rupte.

UPDATE 13:22: Vedeam tot mi multe tentative de punere în pericol a Republicii Moldova. Instituțiile noastre trebuie să fie capabile să facă față acestor provocări. În plus, trebuie să ne consolidăm mecanismele de răspuns la situațiile excepționale și sa fim interoperabili cu țările vecine. Trebuie să confruntăm și amenințările hibride care se multiplică.

UPDATE 13:17: Premierul desemnat prezintă viitorul Cabinet de miniștri.

UPDATE 13:15: Noi facem integrarea europeană nu de dragul bifării, integrarea europeană înseamnă mai mult. Trebuie să ajustăm regulile de joc astfel încât fiecare cetățean să se poată simte liber, să-și exercite drepturile, să se dezvolte și să crească bunăstarea. Este important să răspundem așteptărilor cetățenilor, este important să construim Europa la noi acasă. Este despre ce facem noi în interior în Republica Moldova.

UPDATE 3:10: Prioritatea mea este să introducem ordine și eficiență în instituțiile guvernamentale, astfel încât să fie eficiente și aproape de cetățeni și mediul de afaceri. Este importanta dezvoltarea economică, care stă la baza tuturor necesităților pe care trebuie sa le acoperim. Guvernul pe care intenționez să îl conduc și să am suport se va concentra pe dezvoltarea economică. (…) O altă prioritate este pacea și stabilitatea. Noi trăim vremuri tulburi, care nu au mai existat de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace și împreună trebuie să facem față acestor provocări.

Potrivit legii, guvernul este învestit cu voturile a cel puțin 51 de deputați. Deputații BCS au declarat deja anterior că nu vor susține învestirea noului guvern, chiar dacă au spus că vor participa la ședința plenară. Fracțiunea de opoziție, formată din Partidul „Șor”, nu a anunțat, deocamdată public, dacă va susține sau nu Guvernul Recean. Totuși, partidul de guvernare, PAS, are 63 de mandate în Parlament, astfel încât învestirea noului guvern n-ar urma să pună probleme.

Noul cabinet, care are 15 membri miniștri, păstrează zece dintre foștii membri ai echipei conduse de Natalia Gavrilița.

Parlamentul Republicii Moldova
Sursa: Parlamentul Republicii Moldova
Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult