Stabilizarea situației în Ucraina, după acordul cu SUA, va avea efecte pozitive asupra Republicii Moldova, susțin experții

Întâlnirea de la Jeddah, Arabia Saudită, a marcat o îmbunătățire semnificativă a relațiilor dintre Ucraina și Statele Unite, a declarat Valentin Naumescu, profesor de relații internaționale la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai Cluj, în cadrul emisiunii „Zi de Zi” de la Radio Moldova. Potrivit acestuia, refuzul Moscovei de a răspunde favorabil cererii de armistițiu de 30 de zile indică faptul că Rusia nu va accepta această propunere fără a impune propriile condiții, posibil foarte restrictive.
Este un reînceput bun, dătător de speranțe pentru restabilirea acestor legături de încredere, după dezastrul întâlnirii din 28 februarie, din Biroul Oval. Acum sunt într-adevăr speranțe că președintele Zelenski va fi reinvitat de președintele Trump la Casa Albă pentru a semna acordul pentru resurse între Ucraina și Statele Unite. Dar lucrul cel mai bun este această restabilire a relațiilor, care cu siguranță va constitui un posibil început pentru viitoarea securitate a Ucrainei.
Schimbarea de situație survenită după întâlnirea de la Jeddah este un avantaj pentru Ucraina, dar generează nemulțumire la Moscova, care ar putea încerca să amâne negocierile privind încetarea focului prin impunerea unor condiții stricte, susține Naumescu. În opinia lui, Rusia ar putea cere Ucrainei să ofere garanții scrise că nu va mai solicita aderarea la NATO, să renunțe la teritoriile ocupate de forțele ruse sau chiar să accepte o demilitarizare completă, care să o împiedice să-și refacă capacitatea de apărare.
Pe lângă dimensiunea politică și militară, acordul dintre Kiev și Washington va avea și o componentă economică importantă, ceea ce, potrivit expertului, va contribui la securitatea pe termen lung a Ucrainei.
Avem toate indiciile că se pregătește un acord mare, un acord strategic, iar prin apariția și consolidarea unei prezențe americane pe teritoriul Ucrainei, sigur că începe construirea unui viitor sistem al garanției lor de securitate pentru că aceste companii mari americane, care vor veni în Ucraina pentru a exploata resursele, sigur că vor face anumite investiții, vor dezvolta infrastructură, vor veni cu personal, cu specialiștii. E greu de crezut că trupele ruse vor ataca pozițiile și obiectivele de interes ale Statelor Unite pe teritoriul Ucrainei.
Stabilizarea situației în Ucraina ar putea avea un impact semnificativ și asupra Republicii Moldova, a declarat la Moldova 1, expertul Watch Dog Ștefan Bejan. Acesta consideră că un climat de pace și stabilitate ar face mediul de afaceri din Republica Moldova mai atractiv pentru investitori, iar distanțarea armatei ruse de granițele țării ar reduce riscurile de securitate.
Impactul va fi major atât pe plan financiar, cât și pe plan economic. O stabilizare a granițelor înseamnă automat că armata rusă are mult mai puține șanse să ajungă pe Nistru, la granița cu Republica Moldova.
Bejan avertizează că, în cazul în care Republica Moldova ar rămâne în sfera de influență a Federației Ruse, acest lucru ar putea duce la stagnare economică, pierderea fondurilor europene de 1,9 miliarde de euro și retragerea investitorilor străini, cu efecte greu de anticipat pe termen lung.
Amintim că Ucraina a fost de acord să accepte o încetare imediată a focului în conflictul cu Rusia, în timpul negocierilor de marți cu oficialii americani în Jeddah, Arabia Saudită. În paralel, Statele Unite au anunțat că sunt pregătite să reia ajutorul militar pentru Ucraina, care a fost suspendat după disputa din urmă cu aproape două săptămâni între președintele Donald Trump și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, în Biroul Oval.