Infrastructura critică a Ucrainei, din nou atacată de armata rusă
Infrastructura critică a Ucrainei a fost din nou atacată de armata rusă, iar autoritățile au anunțat alertă aeriană, după ce inamicul a desfășurat noi atacuri cu rachete asupra țării vecine. În consecință, patru oameni au murit și alți 13 au fost răniți. Kievul se pregătește pentru o contraofensivă, iar aliații occidentali s-au angajat să sporească ajutorul militar pentru a înarma mai bine Ucraina. Totodată, unii oameni rămân să trăiască în localitățile ruinate de inamic, în pofida condițiilor dezastruoase în care s-au pomenit în urma bombardamentelor.
În această noapte, Rușii au atacat regiunea Lvov și au bombardat infrastructura critică de lângă granița cu Polonia, anunță șeful Administrației Regionale de Stat din Lvov, Maksym Kozytskyi. De asemenea, lupte grele s-au înregistrat și în regiunea Dnepropetrovsk, acolo unde s-au auzit mai multe explozii. Aproape în fiecare zi, armata ucraineană se confruntă cu atacuri dure din partea Rusiei. Satul Antonivka din regiunea Herson este practic distrus de bombardamentele rusești. Totuși, unii oameni continuă să spere că totul se va recupera.
„Din casa mea se vede totul, deși sunt copaci, și ei necesari. O, Doamne. Vai de viața noastră. Noi tratăm războiul diferit: unii zâmbesc, alții se enervează, unii îl îndură greu din punct de vedere psihologic, iar alții pleacă. Ce mai mulți spun: ori viața, ori casa”.
Înainte de începerea războiului, în acest sat erau aproape 13 mii de oameni, acum însă în localitate au rămas doar trei mii. Pe drumuri sunt ruine și resturi de rachete, din cauza că rușii continuă să tragă în Antonivka de pe celălalt mal al Niprului. Oamenii lucrează zilnic pentru a repara casele ruinate.
„E în regulă. Adică, dacă vezi cealaltă parte a lucrurilor, trebuie să fugi”.
„Suntem supuși încontinuu unor situații stresante. În orice clipă, inamicul poate să tragă din partea aceea. Și suntem aici. Ne considerăm norocoși că nu am fost împușcați”.
După aproape un an de război, Adunarea Generală a ONU va vota săptămâna viitoare un proiect de rezoluție pentru „a se ajunge, cât mai curând posibil, la o pace cuprinzătoare, justă și durabilă". Moscovei i se cere retragerea trupelor și încetarea ostilităților. Trupele rusești au tras în total 36 de rachete de croazieră lansate de pe avioane și nave, rachete ghidate antiaeriene și rachete anti-navă, în această dimineață, iar echipamentele Armatei ucrainene au doborât 14 rachete de croazieră și două rachete ghidate antiaeriene, potrivit șefului Armatei ucrainene, Valerii Zalujnîi.