NATO oferă Republicii Moldova asistență non-letală. Mircea Geoană: Este un răspuns la solicitarea Chișinăului
Asistența decisă pentru Republica Moldova la reuniunea miniștrilor de externe ai țărilor membre NATO este un răspuns la folosirea de către Federația Rusă a arsenalului de instrumente din sfera războiului hibrid. Asistența este non-letală și este oferită la solicitarea Chișinăului, a declarat pentru TV8 secretarul general adjunct al Alianței Tratatului Atlanticului de Nord, Mircea Geoană.
„E un arsenal pe care Rusia nu ezită să-l folosească împotriva Republicii Moldova. Cel mai bun răspuns este solidaritate internă, pentru că e nevoie de ea. Este, până la urmă, țara dumneavoastră. Toată lumea are interes, indiferent de preferința politică, ca aceste momente dificile să fie traversate în condițiile cele mai bune. Cu cât Ucraina se îndreaptă mai rapid către izbândă în acest război provocat de Rusia, cu atât mai repede va veni pacea. Pace înseamnă, în manieră directă sau indirectă, și asupra Republicii Moldova, și asupra noastră ca și europeni, lucrurile vor fi mai simple”, a precizat Geoană.
Mircea Geoană a precizat că asistența oferită Republicii Moldova este non-letală și că fiecare stat membru NATO poate oferi inclusiv ajutor militar.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat luni despre intențiile Rusiei de a destabiliza situația politică din Republica Moldova, subliniind existența unui plan al rușilor cu implicare diversioniștilor pregătiți militar.
„Planul Rusiei nu este unul nou, tentative de destabilizare a situației și de subminare a statului au existat și în toamna anului trecut, dar nu și-au atins obiectivul datorita intervenției prompte din partea instituțiilor noastre de securitate și de asigurare a ordinii publice. În toamnă, accentul s-a pus pe criza energetică, care trebuia să provoace nemulțumiri”, a spus Maia Sandu.
Reuniți la Bruxelles, miniștri de externe ai statelor membre NATO s-au angajat să ajute Ucraina prin furnizarea armelor, pregătirea militară, să contribuie la Pachetul de asistență al NATO, care furnizează Ucrainei alimente, combustibil, echipamente medicale, contra-drone și poduri amfibii. De asemenea, miniștrii au convenit să intensifice sprijinul pentru alți parteneri aflați în pericol, Bosnia și Herzogovina, Georgia și Republica Moldova, se arată în comunicatul NATO.