Politic

Olesea Stamate: Amendamentul care propunea sancționarea dezinformării în mediul online a fost retras

Amendamentul care propunea sancționarea dezinformării în mediul online și care a fost criticat de societatea civilă a fost restras, potrivit vicepreședintei Partidului Acțiune și Solidaritate, deputata Olesea Stamate. Ea a menționat la RLive că intervențiile în combaterea dezinformării în mediul online trebuie să fie consultate inclusiv cu organizațiile internaționale.

Granița între a te exprima liber și a fi sancționat pentru dezinformare este una foarte fină și de fiecare dată va fi întrebarea cine este judecătorul. Din discuția pe care am avut-o cu colegii recent, înțeleg că a fost retras acest amendament și sper că, într-adevăr, este sau va fi așa, pentru că, în cazul în care se va considera necesară intervenția pe partea de combatere a dezinformării, trebuie aceasta să fie bine cântărită, consultată și respectiv avizată, inclusiv de organisme internaționale, care ar putea să ofere o expertiză valoroasă”, a spus Olesea Stamate.

Potrivit unui amendament privind modificarea Codului contravențional, propus de deputații PAS, dezinformarea în mediul online urma să fie sancționată contravențional în Republica Moldova. Potrivit inițiatorilor, măsura este necesară pentru a proteja spațiul informațional de campanii de manipulare, în special, în perioade electorale sau de criză. De cealaltă parte, reprezentanți ai opoziției și ai societății civile au avertizat asupra riscurilor de cenzură și încălcare a libertății de exprimare.

Experți în domeniul mass-media și libertății de exprimare consideră că inițiativa, deși bine intenționată, este redactată neclar, greu de aplicat și deschide calea către posibile abuzuri. Ei susțin că lipsesc criterii obiective pentru definirea dezinformării online și pentru identificarea persoanelor responsabile, iar în lipsa acestora, aplicarea sancțiunilor riscă să devină arbitrară.

„Am văzut diverse comentarii în spațiul public legate de această inițiativă, această inițiativă a fost discutată într-un grup de experți pe domeniul media. Părerea mea personală este că legislația ar trebui să fie mai severă cu cei care distribuie intenționat dezinformarea, în special cu persoane publice care distribuie intenționat dezinformarea în spațiul online”, a spus Petru Macovei, director executiv al Asociației Presei Independente și membru al Consiliului pentru comunicare strategică și combaterea dezinformării.

Și partidele din opoziție s-au pronunțat împotriva proiectului, acuzând majoritatea parlamentară că încearcă să introducă un mecanism de control asupra libertății de exprimare sub pretextul combaterii dezinformării. Acestea consideră că inițiativa are scopul de a intimida vocile critice și de a reduce pluralismul opiniilor în spațiul online.

Partidul Social Democrat European condamnă „tentativa guvernării PAS de a impune o cenzură generală în țară și de a limita în asemenea hal dreptul la libera exprimare”, a menționat formațiunea într-un comunicat. Iar Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a criticat proiectul, susținând că acesta reprezintă o nouă tentativă de restrângere a drepturilor democratice.

Citește mai mult