Mircea Abrudean, despre viitoarele alegeri din România și Republica Moldova: „Sunt esențiale pentru securitatea regiunii”

Rezultatele alegerilor prezidențiale din România și alegerile parlamentare din Republica Moldova vor avea un impact semnificativ asupra stabilității și securității regionale, avertizează președintele interimar al Senatului României, Mircea Abrudean. Într-un interviu acordat Moldova 1, oficialul român a subliniat importanța continuării parcursului euro-atlantic al României și al celui proeuropean al Republicii Moldova, reafirmând rolul de susținător principal pentru atingerea obiectivului de aderare la UE până în 2030.
Depinde în mod esențial de ceea ce se va întâmpla la aceste două scrutine, este foarte important deoarece în România avem alegerile prezidențiale în luna mai, iar în R.Moldova - parlamentare în toamnă. Cu siguranță, orientarea proeuropeană a ambelor țări depinde foarte mult de rezultatul acestor alegeri. În România, dorim ca parcursul euro-atlantic să continue. Suntem membri UE și am beneficiat de peste 100 de miliarde de euro, bani nerambursabili. Aceste realizări, inclusiv apartenența la NATO – umbrela noastră de securitate, mai ales în acest context tensionat nu pot fi puse la îndoială. Sunt convins că românii doresc în continuare o conducere care să mențină statul pe această direcție.
Președintele interimar al Senatului României a menționat beneficiile fondurilor europene pentru cetățenii moldoveni și riscurile geopolitice.
Și în Republica Moldova este la fel, iar avantajele unei orientări proeuropene sunt clare și resimțite. Vorbim despre fonduri europene nerambursabile și despre deschiderea investițiilor care vin deja în R. Moldova, datorită procesului de aderare. Acest lucru se datorează guvernării proeuropene aflate la conducere, iar președinta Maia Sandu, cu referendumul, confirmă dorința cetățenilor de a rămâne ancorați în această direcție. Așadar, rezultatele celor două alegeri sunt esențiale pentru stabilitatea regiunii și, evident, pentru securitatea noastră.

Mircea Abrudean a reiterat sprijinul României pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, explicând că acesta s-a manifestat încă de la început prin deschiderea negocierilor de aderare, în care România a avut o contribuție substanțială pe plan diplomatic și politic.
România joacă un rol important, având o experiență relativ recentă în procesul de aderare din 2007 și oameni care cunosc foarte bine dosarele și modul în care se negociază cu UE. Sprijinul nostru se va manifesta pe două planuri: pe de o parte, în interiorul UE, prin europarlamentarii români și influența în instituțiile europene; pe de altă parte, în plan bilateral, prin experții români care vin și sprijină autoritățile de la Chișinău în negocieri și în procesul de integrare. (...) În continuare considerăm că obiectivul 2030 este unul realizabil și ar putea fi chiar atins mai repede, dacă lucrurile se mișcă conform planului autorităților de la Chișinău.
CITEȘTE ȘI:
- Europarlamentar: R. Moldova riscă să piardă fondurile UE, dacă un nou Guvern va întoarce spatele Uniunii Europene
- Expert: Progresul Republicii Moldova în parcursul european, amenințat fără o majoritate proeuropeană
- Republica Moldova, la jumătatea screening-ului bilateral în negocierile de aderare la UE