Noi detalii privind identitatea mexicană a lui Vladimir Plahotniuc: pașaport și buletin emise pe numele Vito Perez Gonzalez

Oligarhul Vladimir Plahotniuc, dat în urmărire internațională, ar fi obținut noua identitate mexicană în 2024. Potrivit unei investigații ZdG, el deține pașaport, certificat de naștere și carte de identitate emise pe numele Vito Perez Gonzalez, iar documentele au fost livrate la o adresă din Dubai.
Fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc, dat în urmărire internațională pentru arest și extrădare, apare în documente oficiale mexicane cu o nouă identitate: Vito Perez Gonzalez. Investigația scoate la iveală că, în ianuarie 2024, Plahotniuc ar fi obținut un pașaport mexican valabil zece ani, care i-a fost livrat într-o locație din Dubai, pe numele unei cetățene ruse.
Noul pașaport îl identifică drept cetățean mexican născut pe 28 decembrie 1975 în Tlaxcala, Mexic – cu zece ani mai tânăr decât în realitate. Fotografia din document reprezintă prima imagine publică a lui Plahotniuc de la dispariția sa din Republica Moldova, în iunie 2019.

Pe lângă pașaport, fostul politician a obținut și alte documente oficiale mexicane, inclusiv un certificat de naștere și un act de identitate cunoscut drept credencial para votar, emis de Institutul Național Electoral din Mexic. Acest document, esențial pentru participarea la alegeri în Mexic, este totodată cel mai frecvent utilizat act de identificare în această țară. În el apare o altă fotografie a lui Plahotniuc, îmbrăcat într-un tricou galben.
Datele din credencial para votar indică faptul că acesta ar fi fost înregistrat ca alegător încă din anul 1994, deși cetățenia mexicană ar fi fost dobândită abia în 2024. Documentul este valabil până în 2033, iar la domiciliu este trecută o adresă din Tlaxcala: „C 8 15 Col La Loma Xicotencatl 90067”.
Amintim că Vladimir Plahotniuc a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019, după ce Partidul Democrat din Moldova a pierdut puterea. În același an, autoritățile din Chișinău au solicitat urmărirea sa prin Interpol, fiind emis un mandat de arestare pe numele său pentru infracțiuni precum crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani. Potrivit Procuraturii Anticorupție, Plahotniuc ar fi beneficiat de peste 39 de milioane de dolari și 3,5 milioane de euro, furați din Banca de Economii, Unibank și Banca Socială. De asemenea, în decembrie 2022, autoritățile britanice au impus sancțiuni pe numele lui Plahotniuc și Ilan Șor, acuzați în dosarul „Frauda Bancară". În trecut, cei doi au fost incluși și pe lista sancțiunilor Statelor Unite pentru implicarea în corupția sistemică și influențarea proceselor electorale în favoarea Rusiei.