Summit la Paris: liderii europeni discută despre sprijinul militar pentru Ucraina și viitorul acord de pace

Lideri de stat și de guvern din aproximativ 30 de țări discută la Paris cu Volodimir Zelenski despre armistițiul din Ucraina. Convorbirile se axează pe securitate și noile măsuri de sprijin pentru Kiev, inclusiv despre desfășurarea de trupe de menținere a păcii în țara aflată în război. Așa-numita Coaliție a bunăvoinței examinează garanțiile de securitate pentru Ucraina. După o întrevedere bilaterală cu omologul său ucrainean, Emmanuel Macron a anunțat că Franța va oferi Ucrainei un nou pachet de ajutor militar în valoare de două miliarde de euro.
Președintele francez a menționat că scopul reuniunii este să ajute Kievul să mențină situația în prima linie, să reziste agresiunii, dar în același timp să apropie perspectivele unei păci durabile.
„Franța a furnizat de la bun început echipamente care răspund nevoilor prioritare ale armatei ucrainene și am pregătit o asistență suplimentară, cu rachete antitanc MILAN, mijloace de apărare aeriană, cum ar fi rachetele MICA cu care sunt echipate avioanele Mirage care au fost livrate și rachete de apărare sol-aer Mistral. Pentru a rezista pe front, armata ucraineană va primi vehicule blindate, tancuri, precum și diverse muniții sau drone. Totdată, am avansat și în ceea ce privește cooperarea în materie de sateliți și informații”, a declarat Emmanuel Macron.
Volodimir Zelenski a menționat că mizează și pe sprijinul SUA, care speră să aibă suficientă putere pentru a face presiuni asupra Rusiei să accepte încetarea necondiționată a focului.
„Sancțiunile împotriva Rusiei ar trebui să rămână în vigoare și să se consolideze atâta timp cât ocupația rusă continuă. Nimeni nu vrea să antreneze alte țări în război. Contingentul militar este important pentru control. Contingentul militar este pregătit de luptă, dar trebuie să fie acolo pentru a controla și monitoriza situația”, a menționat Volodimir Zelenski.
Liderul ucrainean a făcut aceste comentarii în contextul în care Moscova a înaintat condiții pentru încetarea loviturilor în Marea Neagră, intermediată de Washington, iar atacurile rușilor continuă constant atât asupra civililor și instalațiilor energetice, cât și pe mare. Desfășurarea de trupe de menținere a păcii în Ucraina, discutată la Paris, este susținută de Franța și Marea Britanie, precum și de Republicile Baltice. Polonia și Germania nu ar fi de acord însă cu trimiterea de trupe în Ucraina. Totodată, se așteaptă ca ajutorul de 2 miliarde de euro anunțat de președintele Macron să fie însoțit de decizii similare din partea celor 28 de state participante la aceste discuții.
Potrivit surselor Euronews, Franța, Marea Britanie și Ucraina au lucrat zilele acestea la un document de tratat de pace pe care îl vor prezenta la reuniune, dar și părții americane, care a inițiat negocierile de pace cu Rusia și Ucraina.