Social

107 ani de la Unirea Basarabiei cu România: Monumentul Reginei Maria a României, inaugurat la Chișinău

Un eveniment cu o puternică încărcătură simbolică a avut loc, joi, la Chișinău, cu prilejul împlinirii a 107 ani de la Unirea Basarabiei cu România. În scuarul Liceului „Gheorghe Asachi” din capitală a fost inaugurat monumentul Reginei Maria.

Ceremonia a început cu intonarea imnurilor Republicii Moldova, României și Casei Regale.

La eveniment au participat oficiali de la Chișinău și București, reprezentanți ai misiunilor diplomatice, înalți ierarhi ai Mitropoliei Basarabiei, elevi, studenți, scriitori, artiști și simpli cetățeni de pe ambele maluri ale Prutului. Oamenii au purtat tricolorul și au depus flori la monument în semn de omagiu Reginei Maria.

Văzând câtă lume este aici. Este cu inima în România și își doresc această Unire și noi ne dorim să fim cu România Mare.

Este un eveniment atât cultural, cât și istoric și slava Domnului că în sfârșit avem un monument al Reginei Maria. Acesta este actul Unirii Basarabiei cu România, la 27 martie, stil vechi, 1918.

Atunci când au spus azi că trebuia să fie inaugurat monumentul în 1939, știți, îmi fac cruce, m-am bucurat că nu a fost inaugurat atunci, deoarece comuniștii aveau să îl demoleze.

Este un lucru frumos pentru noi, extraordinar, este un noroc pentru noi că avem marea onoare să participăm la acest eveniment istoric”, spune Valeriu Troenco, fost ministru al Apărării.

Pentru noi, românii de aici, din Basarabia, este o sărbătoare că o avem pe Regina Maria aici și că participăm la dezvelirea acestui monument”, a menționat cântăreața Ioana Căpraru.

Inițiativa edificării statuii aparține avocatului Iulian Rusanovschi și a fost lansată la 27 martie 2018, la celebrarea Centenarului Marii Uniri.

„În 2018, cu ocazia centenarului Marii Uniri, ne-am propus să reactualizăm o idee interbelică, cea de ridicare a unui monument Reginei Maria. Din 27 martie 2018, pas cu pas, am obținut actele permisive. Am organizat o campanie de colectare a fondurilor și am adunat cei mai buni oameni în jurul nostru pentru a crea această bijuterie”, menționează Iulian Rusanovschi.

Monumentul, cu o înălțime de peste șase metri, o reprezintă pe Regina Maria a României în ziua încoronării de la Alba Iulia, ținând în mâna stângă Biblia creștină.

Chipul Reginei Maria a fost realizat în bronz de sculptorul Veaceslav Jiglițchi, iar ținuta artistică a fost supravegheată de o comisie internațională de experți.

Zilele Reginei Maria la Chișinău mai includ un Simpozion Internațional. Astfel, vineri, 28 martie, Asociația Obștească „Monumentum” invită doritorii la ora 10:00 în aula „Regina Maria” din incinta Universității de Stat din Moldova, pentru un program tematic.

Regina Maria a României (1875–1938) a avut un rol marcant în istoria României, dar și un impact considerabil asupra tuturor provinciilor istorice, inclusiv a Basarabiei. Ea a jucat un rol important în reîntregirea României și recunoașterea Unirii Basarabiei cu România în cadrul Conferinței de Pace de la Paris. Regina a fost iubită de popor datorită susținerii acordate domeniilor sociale și culturale, activităților de caritate, culturale și educaționale.

Citește mai mult