Republica Moldova va continua să procure energie electrică la preț plafonat din România

Republica Moldova va continua să beneficieze de energia electrică importată din România la un preț plafonat, datorită extinderii Ordonanței de urgență adoptate de autoritățile de la București. Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Constantin Borosan, a declarat că măsura permite în continuare achiziționarea de energie electrică la prețuri reglementate, sub plafonul stabilit de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) din Republica Moldova.
„Mulțumim acestui sprijin generos de care putem să beneficiem și noi, cetățenii Republicii Moldova, în continuare achiziționând energie electrică la preț plafonat, respectiv în situația actuală noi vedem că achizițiile se încadrează în acel plafon care este aprobat de ANRE în prețul reglementat. În primăvară, consumul a scăzut deja față de luna de iarnă, așteptăm la fel să se întâmple și în lunile de vară, a crescut considerabil producția de energie electrică regenerabilă”, a precizat Borosan în plenul Parlamentului.
Amintim că senatul a adoptat luni, 24 martie, un proiect legislativ care prelungește plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale în aceleași condiții ca în prezent. Noile termene sunt 1 aprilie - 30 iunie 2025 pentru energie electrică și 1 aprilie 2025 - 31 martie 2026 pentru gaze naturale.
Un amendament introdus prevede că, în cazul în care Republica Moldova nu își poate acoperi necesarul de energie electrică prin producție proprie, producătorii din România vor fi obligați să încheie contracte bilaterale cu furnizori desemnați de Guvernul de la Chișinău, la un preț reglementat.
Potrivit datelor oficiale, în lunile ianuarie și februarie 2025, SA „Energocom” a achiziționat circa 838 mii MWh de energie electrică, dintre care 62% din import – în special prin contracte bilaterale și tranzacții bursiere. Prețul mediu ponderat al acestor achiziții a fost de 133 euro/MWh, sub plafonul reglementat de ANRE, care este de 145 euro/MWh. O mare parte a energiei este procurată de la Nuclearelectrica și Hidroelectrica din România, la un preț de 80 euro/MWh.
În prezent, consumatorii deserviți de Premier Energy achită un tarif de 4,10 lei/kWh, însă, prin schema de compensare aplicabilă până la sfârșitul anului, plătesc efectiv 2,34 lei/kWh. În nordul țării, consumatorii racordați la rețeaua FEE Nord achită un tarif de 4,68 lei/kWh, compensat până la 2,84 lei/kWh.