Externe

Summitul de la Paris: liderii europeni reafirmă sprijinul pentru Ucraina și menținerea sancțiunilor împotriva Rusiei

La Paris a avut loc summitul „coaliției voluntarilor”, organizat de președintele Franței, Emmanuel Macron, și prim-ministrul Marii Britanii, Keir Starmer. Întâlnirea a fost dedicată, printre altele, discutării garanțiilor pentru Ucraina în eventualitatea unui acord de pace cu Rusia. După summit, Macron a declarat că participanții au convenit să continue sprijinul pentru Ucraina și armata sa și a promis că vor menține presiunea asupra Rusiei și a flotei sale clandestine de tancuri petroliere, scrie BBC.

De asemenea, liderii prezenți la summit au decis să însărcineze miniștrii de Externe ai țărilor participante să elaboreze, în termen de trei săptămâni, propuneri privind modalitățile de monitorizare a unei eventuale încetări a focului în Ucraina.

Macron a mai anunțat că o delegație franco-britanică de militari va fi trimisă în Ucraina pentru a colabora cu forțele armate ucrainene în „planificarea viitorului acestora”.

În ceea ce privește o posibilă forță de menținere a păcii, Macron a subliniat că aceasta se află încă în faza de formare și a reiterat că nu va fi desfășurată pe linia frontului, ci va avea un rol de „descurajare” după încheierea unui armistițiu.

Răspunzând unui jurnalist spaniol care a menționat declarația trimisului special al SUA, Steve Witkoff, conform căreia trimiterea unei forțe de menținere a păcii în Ucraina ar fi „absurdă”, Macron a afirmat că Europa trebuie să fie pregătită să acționeze „complet singură”.

„Să sperăm la ce e mai bun, dar să ne pregătim pentru ce e mai rău”, a adăugat liderul francez.

El a precizat că Europa și-ar dori sprijinul Statelor Unite pentru aceste inițiative, dar, dacă acest lucru nu se va întâmpla, „nu se poate spune că Europa nu va face nimic”.

Totuși, Macron a subliniat că SUA rămâne un „aliat de încredere” și sprijină puternic Ucraina de la începutul invaziei ruse.

Problema ridicării sancțiunilor

După negocierile din Arabia Saudită, SUA și Ucraina au anunțat că s-a ajuns la un acord privind un armistițiu în Marea Neagră. Rusia, însă, a declarat că va accepta un astfel de acord doar în cazul ridicării parțiale a sancțiunilor impuse de Occident.

Emmanuel Macron a precizat că participanții la summit au convenit că nu este momentul potrivit pentru a ridica sancțiunile împotriva Rusiei.

La rândul său, premierul britanic Keir Starmer a declarat că „acum nu este momentul să ridicăm sancțiunile, ci dimpotrivă”.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mulțumit Marii Britanii și Franței pentru sprijinul acordat și a subliniat că nicio sancțiune nu ar trebui ridicată până când Rusia nu pune capăt războiului.

Cancelarul german în exercițiu, Olaf Scholz, s-a pronunțat și el împotriva relaxării sancțiunilor impuse Rusiei.

„Ridicarea sancțiunilor în acest moment ar fi o greșeală gravă”, a declarat Scholz după summitul de la Paris, adăugând că „nu are niciun sens să le ridicăm atâta timp cât pacea nu este atinsă”.

„Din păcate, suntem încă departe de acest obiectiv”, a concluzionat Scholz.

În cadrul summitului, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că Rusia se pregătește pentru noi ofensive pe trei direcții.

„Potrivit serviciilor noastre de informații, Rusia plănuiește noi atacuri în regiunile Sumî, Harkov și Zaporojie. Moscova tergiversează negocierile și încearcă să atragă SUA în discuții interminabile despre false „condiții” pentru a câștiga timp și a încerca să ocupe și mai mult teritoriu”, a declarat Zelenski.

El a cerut liderilor europeni să elaboreze un plan comun concret pentru desfășurarea forțelor partenerilor în Ucraina.

„Avem nevoie de un plan clar, asupra căruia să cădem cu toții de acord și pe care să începem să-l implementăm pe baza opțiunilor deja discutate cu voi și care sunt la dispoziția voastră”, a propus liderul ucrainean.

Daniela Savin

Daniela Savin

Autor

Citește mai mult