Vladimir Putin anunță în ce condiții va negocia un tratat de pace cu Ucraina

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a propus instituirea unei „administrații temporare” în Ucraina, sub egida ONU și cu participarea unor state occidentale, pentru a permite organizarea de alegeri democratice. Declarația a fost făcută joi, 27 martie, în cadrul unei întâlniri cu echipajul submarinului nuclear „Arhanghelsk”, scrie DW.
„În principiu, s-ar putea discuta, sub egida ONU, a SUA, a țărilor europene și cu partenerii noștri, despre posibilitatea introducerii unei administrații temporare în Ucraina. Pentru a organiza alegeri democratice, pentru a aduce la putere un guvern capabil și de încredere, cu care ulterior să se poată negocia un acord de pace”, a declarat liderul rus, citat de agenția Interfax.
Putin a invocat precedentul unor intervenții ONU în alte regiuni, precum Timorul de Est, Papua Noua Guinee și anumite părți din fosta Iugoslavie, unde au fost aplicate formule similare de guvernare temporară internațională.
„Dar aceasta este doar una dintre opțiuni. Nu spun că nu există și altele. (...) Dar este una dintre opțiuni, și o astfel de practică există în activitatea ONU”, a precizat Putin. Ca exemple de țări unde „în cadrul activităților de menținere a păcii ale ONU a existat ceea ce se numește administrație externă, administrație temporară”, el a menționat Timorul de Est, Papua Noua Guinee și anumite regiuni din fosta Iugoslavie.
Anterior, Vladimir Putin a afirmat în repetate rânduri că nu îl consideră pe Volodimir Zelenski președinte legitim al Ucrainei, întrucât alegerile prezidențiale, care trebuia să aibă loc în 2024, nu s-au desfășurat la termen. Totodată, legislația ucraineană interzice organizarea oricăror alegeri pe durata legii marțiale.
Până la momentul publicării, partea ucraineană nu a comentat ideea lui Putin. Între timp, poziția Kremlinului nu a fost ignorată de SUA. Guvernarea în Ucraina este determinată de constituția și poporul acestei țări, a declarat un reprezentant oficial al Consiliului de Securitate Națională al Statelor Unite.
De precizat că, în ultimele zile, Zelenski l-a acuzat în mod repetat pe Putin că vrea să continue conflictul.
Administrația Trump a propus un nou și mai extins acord privind mineralele cu Ucraina, susțin trei persoane familiarizate cu negocierile în desfășurare și un rezumat al variantei de propunere obținut de Reuters.
Trump a afirmat că un acord privind mineraleleva ajuta la asigurarea unei înțelegeri privind pacea, oferind Statelor Unite o miză financiară în viitorul Ucrainei.
În declarațiile sale, Putin a afirmat că Rusia se îndreaptă constant spre atingerea scopurilor sale stabilite în operațiunea din Ucraina.
Rusia, a spus Putin, este pentru „soluții pacifiste pentru orice conflict, inclusiv acesta, prin mijloace pașnice, dar nu pe socoteala noastră”.
„Ne îndreptăm treptat – poate nu la fel de repede cum le-ar plăcea unora –, dar constant și cu încredere spre îndeplinirea țintelor stabilite la începutul operațiunii”, l-au citat agențiile pe acesta.
La peste trei ani de la lansarea invaziei pe scară largă în Ucraina, forțele rusești controlează acum circa 20% din țară, iar Moscova a declarat ca anexate patru regiuni. Forțele sale au recuperat o mare parte din teritoriul pierdut inițial într-o incursiune ucraineană, în august, anul trecut, în regiunea sa vestică Kursk.
El a afirmat că Rusia este gata să coopereze cu multe țări, inclusiv Coreea de Nord, pentru a ajuta la încheierea războiului.
Surse occidentale și ucrainene afirmă că peste 11.000 de soldați nord-coreeni au fost trimiși pentru a întări forțele ruse din regiunea Kursk, deși Moscova nu a confirmat.
Putin a afirmat că Rusia este gata și să lucreze cu Europa, adăugând însă că Europa „se comportă într-un mod contradictoriu”.