UE pregătește al 17-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Uniunea Europeană pregătește al 17-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Informația a fost transmisă joi, 27 martie, de publicația EUobserver, citând surse diplomatice. Lucrul asupra acestui pachet „a început, dar este într-o fază foarte incipientă”, a precizat una dintre surse.
Un alt interlocutor a declarat că părțile „așteaptă propunerile” din partea Comisiei Europene (CE). Un al treilea diplomat a precizat că Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) și CE lucrează la conținutul pachetului. „*Propunerile vor fi prezentate, probabil, la începutul verii”, a menționat acesta. Un al patrulea diplomat s-a arătat rezervat în privința termenelor, afirmând: „Deocamdată, este prea speculativ. Trebuie să vedem cum vor evolua negocierile dintre SUA, Rusia și Ucraina”.
Miercuri, 26 martie, reprezentanții permanenți ai UE au convenit și asupra unui „mandat de negociere” privind introducerea tarifelor punitive pentru importurile de îngrășăminte din Rusia. Este vorba despre o direcție juridic separată, dar corelată cu cadrul general al sancțiunilor, scrie DW.
Discuțiile din cadrul instituțiilor UE de la Bruxelles au loc în contextul summitului celor 27 de state membre ale UE, alături de Regatul Unit și Ucraina, desfășurat la Paris pe 27 martie.
Întâlnirea a avut loc după ce SUA și Rusia au discutat posibilitatea unui armistițiu în Marea Neagră.
Kremlinul cere ridicarea sancțiunilor împotriva „Rosselhozbank”
Pe 25 martie, Kremlinul a declarat că Federația Rusă va sprijini inițiativele legate de exportul de produse agroalimentare doar după ridicarea sancțiunilor existente privind producția și exportul de produse alimentare și îngrășăminte.
Declarațiile vizează, în special, restricțiile impuse împotriva „Rosselhozbank” și altor instituții financiare implicate în comerțul cu produse agroalimentare și îngrășăminte. Kremlinul solicită reconectarea acestora la sistemul internațional SWIFT și deschiderea de conturi internaționale. De asemenea, au fost menționate sancțiunile aplicate producătorilor și exportatorilor de produse alimentare și îngrășăminte, precum și companiilor de asigurări care activează în aceste domenii.
Nu s-a precizat în mod clar dacă solicitarea vizează doar sancțiunile impuse de Statele Unite sau pe cele aplicate de toate țările occidentale.
Pe 25 martie, președintele SUA, Donald Trump, întrebat despre cererile Rusiei privind ridicarea sancțiunilor, a răspuns: „Ne vom uita la ele și ne vom gândi la toate chiar acum. Sunt cam cinci-șase condiții. Le vom analiza pe toate”.
Amintim că liderii europeni, reuniți la summitul „coaliției celor dispuși” desfășurat la Paris, și-au exprimat hotărârea de a continua sprijinul multilateral pentru Ucraina atât timp cât va fi necesar, până la obținerea unei păci durabile și echitabile.
În cadrul întâlnirii, la care au participat reprezentanți din 31 de state, precum și din partea Uniunii Europene și NATO, a fost anunțată intensificarea sprijinului militar, financiar și energetic pentru Kiev, precum și asistența pentru reconstrucția țării aflate în plin război de apărare împotriva Rusiei.