Președintele interimar al Siriei, Ahmed al-Sharaa, a prezentat componența noului guvern

Președintele interimar al Siriei, Ahmed al-Sharaa, a anunțat sâmbătă, 29 martie, componența noului guvern al țării, relatează agenția AFP. În cabinetul format, denumit de al-Sharaa „guvernul reconstrucției și al schimbării”, a fost inclusă o singură femeie. Majoritatea pozițiilor au revenit aliaților președintelui interimar, scrie DW.
Portofoliul Ministerului Afacerilor Sociale și Muncii a fost atribuit Hind Kabawat, o reprezentantă a minorității creștine și o cunoscută opozantă a regimului lui Bashar al-Assad. Miniștrii de externe și al apărării și-au păstrat funcțiile, pe care le ocupau deja în perioada de tranziție sub conducerea lui al-Sharaa.
Liderul sirian interimar a subliniat că principalele priorități ale noului guvern sunt reconstrucția Siriei, crearea unui stat puternic și stabil, care să garanteze interesele națiunii și ale fiecărui cetățean, precum și combaterea corupției, dezvoltarea armatei și consolidarea economiei.
În decembrie 2024, forțele islamiste conduse de gruparea Hayat Tahrir al-Sham (HTS) au răsturnat regimul lui Bashar al-Assad. În martie 2025, noile autorități au lansat o amplă operațiune militară în provinciile Latakia, Tartus, Hama și Homs împotriva celor considerați susținători ai fostului președinte, după ce aceștia au inițiat o revoltă și au atacat forțele guvernamentale.
Potrivit organizațiilor pentru drepturile omului, în timpul reprimării violente a revoltei au fost uciși aproximativ 1.500 de civili, majoritatea aparținând comunității alawite. Alte mii de persoane au reușit să se adăpostească la baza aeriană rusească din Hmeimim.
Pe 10 martie, guvernul de tranziție al Siriei a anunțat încheierea operațiunii militare împotriva susținătorilor lui Assad din vestul țării – o acțiune denumită de activiștii pentru drepturile omului drept un „măcel”. Autoritățile siriene au declarat că investighează cazurile de violență.
În cadrul unei vizite în Siria, ministra de externe a Germaniei, Annalena Baerbock, a calificat uciderea deliberată a civililor drept „o crimă gravă” și a cerut guvernului interimar să tragă la răspundere persoanele vinovate.