Externe

Combaterea migrației ilegale: reprezentanți din peste 40 de țări se reunesc la Londra

Marea Britanie găzduiește luni o reuniune la care vor participa peste 40 de țări și organizații, inclusiv Statele Unite, Franța și Vietnam, pentru a încerca să coordoneze la nivel internațional lupta împotriva migrației ilegale și a celor care profită de pe urma acesteia, relatează Reuters.

Premierul britanic Keir Starmer, la fel ca toți predecesorii săi din ultimul deceniu, caută noi modalități de a opri migrația ilegală către Regatul Unit, unde imigrația rămâne un subiect sensibil pentru alegători, preocupați de presiunea pe care o exercită asupra serviciilor esențiale, precum sănătatea și locuințele.

Summitul privind Criminalitatea Organizată în domeniul Imigrației (OIC), organizat luni, urmărește să abordeze fiecare etapă a rețelelor globale de trafic de persoane, inclusiv lanțurile de aprovizionare cu ambarcațiuni mici utilizate pentru traversarea Canalului Mânecii din Franța în Marea Britanie și implicarea platformelor de social media care promovează astfel de traversări ilegale.

„Această industrie josnică exploatează lacunele dintre instituțiile noastre, pune națiunile unele împotriva altora și profită de incapacitatea noastră de a ne uni la nivel politic", a declarat Starmer, potrivit unor fragmente din discursul său, făcute publice anticipat.

La eveniment vor participa și reprezentanți ai companiilor Meta, X și TikTok.

Migranți din Africa de Nord, Orientul Mijlociu, Europa și alte regiuni plătesc mii de lire sterline traficanților pentru un loc în bărci gonflabile, încercând astfel să traverseze unul dintre cele mai aglomerate coridoare maritime din lume pentru a ajunge pe coasta britanică.

Keir Starmer a fost ales anul trecut, promițând să „distrugă rețelele” din spatele acestor traversări ilegale. La scurt timp după preluarea mandatului, el a renunțat la politica guvernului conservator anterior, care prevedea trimiterea migranților în Rwanda pentru descurajarea imigrației ilegale.

Potrivit datelor guvernului britanic, peste 36.800 de persoane au traversat Canalul Mânecii în 2024, cu 25% mai mult decât în anul precedent. În 2025, numărul migranților care au reușit deja să facă traversarea depășește 6.600.

Daniela Savin

Daniela Savin

Autor

Citește mai mult