Șase organizații media reacționează la suspendarea licenței pentru TVC 21: Este o ingerință gravă în dreptul la libera exprimare

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), alături de alte cinci organizații media, a difuzat o declarație în care reiterează îngrijorarea față de existența și aplicarea mecanismului de revocare permanentă sau temporară a licențelor posturilor TV și de radio, „care este incompatibil cu standardele internaționale”. Documentul publicat este o reacție la recenta suspendare a licenței pentru postul TVC 21.
„Semnalăm cu îngrijorare, în mod repetat, că mecanisme similare celor aplicate în raport cu postul TVC 21 au fost declarate anterior neconstituționale”, se subliniază între altele în declarație.
Potrivit sursei citate, suspendarea licenței de emisie a unui post de televiziune, fie doar cu efect temporar, constituie o ingerință gravă în dreptul la libera exprimare. Impunerea unei restricții atât de serioase drept sancțiune pentru presupusa neîndeplinire a unor obligații „de natură administrativă” constituie o măsură vădit disproporționată și contrară scopului intereselor legitime protejate într-o societate democratică.
„Totodată, lipsa standardelor de calitate, claritate și predictibilitate a mecanismului juridic vizat denotă cu certitudine că acesta este contrar Articolului 10 al Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO)”, se mai constată în document.
Semnatarii declarației reamintesc că, „în decembrie 2023, în procesul de elaborare și votare a noului mecanism juridic, autoritățile au sfidat transparența în procesul decizional, iar ulterior au ignorat apelurile de a revizui legislația propusă, în baza recomandărilor experților”.
Cele șase organizații media solicită autorităților să renunțe la astfel de practici.
Amintim că, recent, Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională a decis suspendarea actelor permisive pentru SA „Cotidian”, compania care deține postul TVC 21. Autoritățile an menționat că „suspendarea licenței nu are legătură cu cenzura sau cu conținutul editorial”, ci este o „măsură administrativă temporară legată de transparența proprietății postului, care poate fi remediată prin colaborare”.