Social

Adio, Alexandru Bantoș! Regretatul publicist, condus pe ultimul drum

TRM
Sursa: TRM

Radiojurnalistul, scriitorul, publicistul și luptătorul pentru valorile naționale Alexandru Bantoș a fost condus luni pe ultimul drum. De-a lungul carierei, acesta a fost o voce importantă în promovarea și apărarea limbii române, contribuind la dezvoltarea unor ample inițiative educaționale și culturale. Directorul Casei Limbii Române „Nichita Stănescu” și redactorul-șef al revistei „Limba Română", Alexandru Bantoș, a decedat vineri, 28 martie, la vârsta de 74 de ani. El a fost înmormântat la Cimitirul Central din capitală.

Reprezentanți ai Academiei de Științe a Moldovei, profesori universitari din Republica Moldova și din România, dar și prietenii de-o viață i-au adus un ultim omagiu regretatului Alexandru Bantoș.

Jurnalistul Valeriu Saharneanu a admirat pasiunea pentru carte și pentru adevăr a lui Alexandru Bantoș încă din anii studenției.

TRM
Sursa: TRM

Pe urmă ne-am întâlnit în cadrul Radioteleviziunii. Am lucrat mulți ani într-o redacție. A fost un om îndrumător. O viață întreagă și-a dat-o apoi limbii române”, spune Valeriu Saharneanu.

TRM
Sursa: TRM

Alexandru Bantoș s-a identificat cu revista „Limba Română”, o revistă unicat care a devenit sub conducerea lui, alături de doamna Ana Bantoș, o adevărată instituție, o instituție lingvistică, de cultură și de atitudine, de conștiință românească”, menționează poetul Arcadie Suceveanu.

TRM
Sursa: TRM

Acum două săptămâni, am vorbit ultima dată la telefon cu directorul nostru Alexandru Bantoș. Mi-a spus că își revine ușor-ușor și spera să revină cât mai curînd la Casa Limbii Române, că are niște idei. Ne va rămâne mereu în memoria noastră”, spune profesorul Alexei Axan.

TRM
Sursa: TRM

A luptat ca să ne adune pe toți cei care iubesc, împărtășesc aceleași idealuri, aceleași valori în limba română. Viața lui toată a fost o luptă”, constată doctorul habilitat Viorica Molea.

Tocmai din Maramureș la trista ceremonie a venit și poetul Gheorghe Mihai Bârlea.

TRM
Sursa: TRM

A iubit Maramureșul, trebuia să revină în Maramureș. Iată că planul nostru a fost răsturnat de cel de sus. Dumnezeu va avea grijă de el pentru că-l consider unul dintre eroii limbii române la Chișinău”, a subliniat scriitorul.

TRM
Sursa: TRM

Fondată în 1991, împreună cu Nicolae Mătcaș și Ion Dumeniuc, revista „Limba Română” rămâne una dintre principalele platforme culturale dedicate identității și limbii române în Republica Moldova.

Silvia Dorogan

Silvia Dorogan

Autor

Citește mai mult