Social

ANSP: În 2024, în Republica Moldova au fost înregistrate aproape 1500 de cazuri de cancer colorectal

Cancerul colorectal este una dintre cele mai frecvente forme de cancer la nivel mondial și în Republica Moldova. Conform datelor statistice ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, anul trecut, în Republica Moldova au fost înregistrate aproape 1500 de cazuri de cancer colorectal. Totuși, există și soluții pentru prevenirea acestei boli: depistarea timpurie și abordarea unui stil de viață sănătos.

Viorel Tofan are 52 de ani și este originar satul Drochia. Bărbatul a aflat că are cancer de colon în fază incipientă. El s-a adresat la medic după apariția durerilor.

Credeam că sunt hemoroizi și foloseam lumânări și nu mi-a trecut. M-am adresat la chirurg și chirurgul la proctolog. Vreo trei luni de zile am stat cu dureri. Eu în fiecare an trec controlul medical și nu s-a depistat nimic, cum așa?”, se întreabă pacientul.

Bărbarul a suferit acum câteva zile o intervenție chirurgicală la colon și deja de o săptămână este internat la Institutul Oncologic.

  • După operație cum vă simțiți? - Mai bine. A doua zi era greu, a treia zi mai ușor.

Potrivit medicilor, printre factorii de risc de a dezvolta cancer de colon se numără vârsta de peste 45 de ani, factorii genetici și alimentația nesănătoasă. Principalele simptome ce pot semnala prezența unei tumori la nivelul colonului sunt tulburări de tranzit, cum ar fi diareea sau constipația, și sângerarea rectală sau prezența sângelui în scaun.

Vorbim despre depistarea sângelui în fecale, avem așa-numitul FIT test, un test imuno-chimic, care este sensibil, nu este complicat defel, în circa cinci minute, pacientul poate afla singur dacă are sânge. Următorul pas ar fi adresarea la un centru unde pacientul ar beneficia de colonoscopie”, menționează Marcel Ciobanu, șeful Secției proctologie.

Conform datelor statistice ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, anul trecut, în Republica Moldova au fost înregistrate 1477 de cazuri de cancer colorectal. Luna martie este dedicată la nivel mondial conștientizării cancerului de colon. Pentru a preveni apariția acestei boli, medicii recomandă adoptarea unei diete echilibrate în vitamine, screeningul regulat și adresarea la medic la apariția primelor simptome.

imagine-simbol
Sursa: imagine-simbol
Marina Negară

Marina Negară

Autor

Citește mai mult