Peste 100 de răniți în Malaysia, după explozia unui gazoduct care a declanșat un incendiu uriaș

Zeci de persoane din Malayzia au fost internate marți în spitale după ce un incendiu de proporții a izbucnit la o conductă de gaze operată de gigantul energetic de stat Petronas, scrie Reuters.
Autoritățile au anunțat că incendiul din orașul Puchong, aflat la periferia capitalei Kuala Lumpur, a fost stins până la mijlocul după-amiezii. Cel puțin 305 persoane au fost afectate, inclusiv locuitori rămași fără adăpost după ce aproximativ 190 de locuințe au fost avariate.
Nu au fost raportate decese, iar ministrul Sănătății a declarat că toți cei spitalizați sunt în stare stabilă. Agenția de stat Bernama a transmis că 145 de persoane au primit îngrijiri medicale, dintre care 41 au fost deja externate, conform datelor Ministerului Sănătății. Autoritățile locale au precizat că pacienții au suferit arsuri, alte răni și probleme respiratorii.
Martorii aflați în centrele de evacuare au descris scene de haos provocate de o explozie puternică.
„Flăcările erau foarte mari. Apoi, odată ce am văzut resturi – vorbim despre bucăți de material încă în flăcări – începând să cadă peste tot, am știut că s-a întâmplat ceva grav”, a povestit Raja Hilmy Bin Raja Idris, un bărbat de 59 de ani, a cărui casă se află la un kilometru de locul incendiului.
Evian Wee, în vârstă de 50 de ani, a spus că inițial a crezut că o tornadă sau un cutremur a lovit zona.
„Am văzut o strălucire roșie care se mișca... Auzeam încontinuu cum cădeau lucruri – sticlă, pietre, toate prăbușindu-se. Toate geamurile s-au spart”, a relatat ea.
„A început cu explozia, apoi ferestrele au început să se zguduie violent. Atunci am realizat că explozia a provocat incendiul.”
Compania Petronas a anunțat anterior că a izolat conducta și colaborează cu toate autoritățile relevante pentru a asigura siguranța comunității din jur, protecția mediului și securitatea aprovizionării cu gaze a țării.
Prim-ministrul Malayziei, Anwar Ibrahim, a declarat că guvernul statal și Petronas vor prelua întreaga responsabilitate pentru refacerea zonei, proces care ar putea dura un an.
„Va fi nevoie de timp pentru a determina cauza. Să se desfășoare o anchetă amănunțită. Prioritatea noastră acum este siguranța. Situația pare să fie sub control până acum”, a spus el, adăugând că persoanele afectate vor primi sprijin financiar în perioada următoare.