Oficial: Ministerul Mediului pregătește 200 de acte pentru alinierea la legislația UE

Guvernul Republicii Moldova face progrese semnificative în alinierea legislației naționale la normele Uniunii Europene, un proces esențial pentru aderarea țării, declară secretara de stat la Ministerul Mediului, Aliona Rusnac, într-un interviu pentru Moldova 1. Ea a explicat că ministerul de resort se concentrează pe transpunerea directivelor europene cheie, urmând să implementeze inițial 200 din cele 2000 de acte normative europene, iar la screening-ul din vară vor fi prezentate 100 de proiecte, pe parcursul a 5 zile.
Suntem unul dintre ministerele cu cele mai multe acte normative europene, având în jur de 2000 de acte legislative, directive și regulamente, care trebuie transpunse în legislația noastră. Dar, în prezent, ne axăm pe 200 de directive și regulamente care au fost recomandate pentru a fi transpuse și pregătite pentru aderare, astfel încât să devenim parte a familiei Uniunii Europene. În acest sens, toate direcțiile ministerului sunt implicate în procesul de transpunere a legislației. Nu doar transpunem legislația, ci o adoptăm gradual.
În acest context, toate direcțiile Ministerului sunt implicate activ în proces, iar implementarea nu se face într-o singură etapă, ci în mod gradual. „Nu doar transpunem legislația, dar o luăm pas cu pas, pentru a o adapta mai bine la specificul național”. Unul dintre cele mai sensibile capitole în procesul de aderare al Moldovei la Uniunea Europeană este cel privind protecția mediului. „Capitolul 27, cu privire la mediu, devine unul dintre cele mai importante și sensibile, având în vedere convențiile internaționale și angajamentele noastre de a atinge neutralitatea climatică până în 2050”, a spus Rusnac.
De asemenea, oficialul a subliniat că transpunerea legislației europene nu este suficientă, iar adaptarea la schimbările climatice trebuie să fie o prioritate. „Nu este vorba doar de o transpunere a legislației, dar și de adaptarea la schimbările climatice, care afectează toate sectoarele economiei. Aceasta necesită o colaborare strânsă între ministere și actori din diverse sectoare. Organizăm consultări publice pentru a implica toți actorii relevanți în procesul de implementare, deși uneori nu avem un dialog pozitiv. Este un proces transparent, esențial pentru succesul nostru pe termen lung", a explicat Aliona Rusnac.
Un alt element important este screening-ul intern pe care îl vom face asupra investițiilor, care vizează atât proiectele de management al apelor, prevenirea poluării, domeniul forestier, biosecuritate și ariile protejate. Toate aceste domenii implică și alți actori relevanți. Este un proces foarte ambițios, dar cred că în 5 ani vom avea deja stabilite acele ținte și le vom fi atins. Suntem destul de siguri în privința mecanismului de implementare și de monitorizare.
Secretara de stat a menționat că Programul Național de Împădurire pentru perioada 2023-2032 a fost lansat în noiembrie 2023. De asemenea, a fost lansat Programul de reducere a emisiilor până în 2030 și Strategia de reducere a emisiilor pentru 2050. „Progresele reale vor fi vizibile în următorii 5 ani. Suntem ambițioși în implementarea acestor programe, iar obiectivul nostru este de a atinge țintele stabilite și de a îmbunătăți sustenabilitatea mediului din țară”.