Justiție

Cernăuțeanu, despre Nesterovschi și Lozovan: „Mai devreme sau mai târziu, vor ajunge pe banca condamnaților”

Organele de drept ale Republicii Moldova nu pot interveni în vederea identificării și reținerii deputaților condamnați penal Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, care s-ar ascunde în regiunea transnistreană, întrucât în stânga Nistrului nu există control constituțional. Declarația a fost făcută de șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, pentru Compania Teleradio-Moldova, care a precizat că autoritățile respectă strict cadrul legal și că orice acțiune deschisă în regiune ar fi imposibilă.

Autoritățile vor reacționa în strictă conformitate cu legea, deci toate măsurile care sunt necesare pentru localizare, identificare și reținerea persoanelor vor fi asigurate în acea măsură ca să nu punem în risc și în pericol și alte persoane. Sunt pârghii și acțiuni legale, sunt măsuri atribuite instituțiilor de drept care pot avea loc atunci când se consideră oportun. De aceea, nu trebuie să ne sperie faptul că niște cetățenii care se eschivează de la o răspundere a unei hotărâri a instanței de judecată sunt în regiunea transnistreană. Toți cetățenii care sunt condamnați, mai devreme sau mai târziu, vor ajunge pe banca condamnaților. Sunt sigur că tot ce ne permite legea ne va asigura ca să reținem aceste persoane.

În același timp, Viorel Cernăuțeanu a precizat că autoritățile de la Chișinău nu vor recurge la acțiuni care ar pune în pericol securitatea polițiștilor sau ar putea fi interpretate drept provocări.

Atât timp cât nu avem un control constituțional deplin în stânga Nistrului, nu putem spune că putem merge în formă deschisă acolo, dar asta nu este unica soluție ca acești doi cetățeni să ajungă să fie cumva supuși executării hotărârii instanței.

Autoritățile speră ca Lozovan și Nesterovschi să conștientizeze responsabilitatea pe care o au, în contextul în care dețin mandate de deputați în Parlamentul Republicii Moldova și să se supună cadrului legal. Întrebat despre măsurile pe care le întreprind oamenii legii în vederea identificării acestora, Cernăuțeanu a subliniat că măsurile întreprinse de poliție nu pot fi dezvăluite public, însă a dat asigurări că sunt utilizate toate instrumentele legale.

E important că persoanele nu au părăsit teritoriul Republicii Moldova. Trebuie să mizăm în continuare pe reintegrarea țării ca acea parte a teritoriului Republicii Moldova să nu constituie un adăpost pentru fugari.

Precizăm că autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au declarat în seara zilei de ieri că nu dețin informații despre prezența deputatului, condamnat penal, Alexandr Nesterovschi, pe teritoriul regiunii. De cealaltă parte, Biroul politici de reintegrare a declarat pentru Compania Teleradio-Moldova că veridicitatea și credibilitatea acestor informații nu poate fi probată din considerentul lipsei temporare a controlului efectiv asupra regiunii din partea autorităților constituționale.

Precizăm că directorul SIS, Alexandru Musteață, a anunțat pe 31 martie, că deputatul Alexandr Nesterovschi, condamnat penal, se află în prezent în regiunea transnistreană, unde ar fi ajuns cu sprijinul Ambasadei Federației Ruse de la Chișinău. Potrivit acestuia, operațiunea face parte dintr-un mecanism de agresiune hibridă coordonat de Rusia împotriva Republicii Moldova.

Declarațiile SIS au fost respinse ulterior de Ambasada Rusiei, care a calificat acuzațiile drept „insinuări nefondate și inacceptabile”.

Invitată la emisiunea „La 360 de grade” de la Radio Moldova, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a condamnat implicarea Federației Ruse în cazul Nesterovschi. Șefa statului a calificat aceste acțiuni drept „neprietenoase” și a acuzat Kremlinul de „amestec în justiția Republicii Moldova”. În același timp, experții sugerează că doar în cazul unei cooperări neoficiale dintre organele de drept de pe malul drept și stâng acesta ar putea fi extrădat.

Amintim că deputatul Alexandr Nesterovschi a fost condamnat, pe 19 martie, la 12 ani de închisoare într-un penitenciar de tip închis. Sentința a fost pronunțată în lipsa sa. Deputata Irina Lozovan, acuzată că ar fi primit 30.000 de dolari de la oligarhul fugar Ilan Șor pentru a-l mitui pe primarul orașului Ocnița, a fost condamnată pe 31 martie la șase ani de închisoare. Ambii deputați sunt dați în urmărire, însă sunt în continuare de negăsit.

Daniela Savin

Daniela Savin

Autor

Citește mai mult