Copii cu dizabilități legați cu sfoară într-un centru din România. Poliția a deschis dosare penale

Copii cu dizabilități au fost găsiți legați de mâini cu sfoară într-un centru de tip familial din Slobozia, administrat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Ialomița, România. Descoperirea șocantă a fost făcută de inspectorii Consiliului de Monitorizare a Centrelor și ai Autorității pentru Protecția Copilului, în urma unui control inopinat. În centrul respectiv, denumit „Casa Alexandra”, erau cazați 16 copii, deși existau doar 12 paturi, scrie euronews.ro.
Angajații centrului au justificat acțiunile spunând că minorii, cu vârste între 8 și 9 ani, au grave probleme neuropsihice și că metodele – deși inumane – ar fi fost aplicate „spre binele lor”.
O scenă semnalată de inspectori arăta un copil legat de burtă cu mâinile răsucite la spate. „Nu puteți să îl țineți legat așa de burtică cu mâinile răsucite pe la spate. Dumneavoastră dacă ați dormi așa? E contorsionistă.”
„Este un lucru groaznic”, a spus președintele Consiliului de Monitorizare, Emanuel-Gabriel Botnariu, în emisiunea „Vocile care contează” de la Euronews România. El a adăugat că „este de neînțeles reacția celor care sunt nepregătiți să intervină, personalul de acolo care nefiind pregătit nu știe să comunice cu acești copilași. Lor li se pare absolut normal să îi lege și să facă din ei pur și simplu niște obiecte”.
Momentul în care au intrat în cameră a fost descris de Monica Dumitrescu, inspector în cadrul Consiliului de Monitorizare a centrelor pentru copii. „Am intrat în jurul orei opt dimineața, iar în prima cameră ne-a atras atenția pentru că era supraaglomerat dormitorul. Erau mai mulți în cameră decât prevăd standardele. Apoi i-am văzut că erau legați.”

Îngrijitoarele spun că minorii își provoacă singuri răni și că le este teamă pentru siguranța lor. „Țipă, se mușcă, se dau cu capul de perete, de pat. Își caută orice mijloc ca să își facă rău. Își bagă degetele pe nas. Sunt care își produc hemoragii. Au fost cazuri când au rupt bucată din deget. Și nu legați... Ăștia nu sunt copii legați.”
Reprezentanții DGASPC Ialomița susțin că nu știau despre aceste practici. „Nu am avut cunoștință de o astfel de practică. Așa au găsit îngrijitoarele, infirmierele de cuviință până la ora aceea aglomerată, să controleze cumva lucrurile, să nu-și producă singuri leziuni”, a declarat directorul general adjunct al instituției, Neculai Badea. Șefa centrului, Gabriela Stanciu, a declarat că „nu agreez astfel de soluții. Pe de altă parte, nu pot să nu înțeleg și neputința acestor oameni care ar face probabil ceva mai bun dacă am ști ce să facem”.
Autoritățile au descoperit și că centrul are un singur psiholog, iar restul angajaților nu au pregătire de specialitate. Inspectorii au constatat și că hrana copiilor avea un gramaj mai mic decât cel din meniu, cu aproape 900 de grame.
Plângere penală pentru rele tratamente
Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială a făcut plângere penală pentru rele tratamente aplicate minorului.
„În data de 31.03.2025, urmare a informării Consiliului de Monitorizare, inspectorii sociali din cadrul AJPIS Ialomița împreună cu o echipă de la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) au demarat o misiune de control la sediul serviciului social Căsuța de tip familial „Alexandra”, aparținând furnizorului de servicii sociale DGASPC Ialomița. Una dintre beneficiare, de 16 ani, era contenționată fizic, neavând nicio recomandare medicală în acest sens. Personalul centrului a declarat inspectorilor sociali că a recurs la această metodă din cauza faptului că adolescenta se automutila. Controlul efectuat de inspectorii sociali este încă în desfășurare, urmând ca la finalizarea lui să fie dispuse măsuri în consecință, iar dacă situația o impune, vor fi sesizate organele de cercetare penală pentru rele tratamente aplicate minorilor.”
După apariția imaginilor cu copiii legați, polițiștii au deschis mai multe dosare penale.