Economic

Forța de muncă a scăzut în Republica Moldova, pe fondul unei reduceri ușoare a șomajului. Ce spun experții

imagine-simbol
Sursa: imagine-simbol

Mai puțină forță de muncă în Republica Moldova. Potrivit datelor pentru anul trecut, prezentate de Biroul Național de Statistică (BNS), forța de muncă a scăzut cu 4,3% față de 2023. Totodată, anul trecut, rata șomajului la nivel de țară a înregistrat 4%, fiind în scădere cu 0,6 puncte procentuale. Experții spun că sunt necesare politici eficiente și investiții în sectoarele unde sunt mai puțini angajați precum și adaptarea sistemului de educație la cerințele de pe piața muncii.

Anul trecut, forța de muncă în Republica Moldova a constituit 889 de mii de persoane, în scădere față de 2023. Această tendință reflectă probleme sistemice precum migrația masivă, îmbătrânirea populației și oportunitățile limitate pe piața muncii, explică expertul economic Marin Gospodarenco. Potrivit lui, în mediul rural doar 39,3% dintre persoanele apte de muncă sunt active economic, ceea ce reflectă lipsa oportunităților și dependența de activități sezoniere.

O altă tendință importantă este schimbarea structurii ocupării. Sectorul serviciilor cunoaște o creștere accelerată și a ajuns să reprezinte 61% din totalul locurilor de muncă, în creștere față de anul 23 cu circa 58%. Această orientare spre o economie bazată pe servicii poate fi interpretată ca un semn al modernizării economiei, dar pune și probleme legate de sustenabilitate pe termen lung. În contrast, agricultura și industria sunt în declin: ponderea angajaților în agricultură a scăzut la 18%, iar în industrie la circa 13%. Reducerea forței de muncă din aceste sectoare poate fi explicată prin creșterea migrației și lipsa investițiilor în modernizare.

Deși fenomenul muncii la negru s-a redus ușor față de anul trecut, acesta continuă să afecteze 5,8% dintre salariați și are un impact negativ asupra economiei și protecției sociale a angajaților, susține expertul.

Potrivit lui Marin Gospodarenco, o soluție ar fi reformarea sistemului de educație, care este esențială pentru a asigura o mai bună corelare între competențele dobândite de absolvenți și cerințele actuale ale pieței muncii.

Astfel, putem spune că piața muncii din Republica Moldova continuă să fie marcată de provocări majore, de îmbătrânirea forței de muncă și migrație, până la dezechilibre regionale și de gen. Deși creșterea sectorului serviciilor și reducerea muncii nedeclarate sunt evoluții pozitive, este esențial și important ca politicile economice să fie orientate spre stimularea ocupării în agricultură și industrie, atragerea tinerilor în câmpul muncii și sprijinirea femeilor pentru participare mai activă în economie. Numai astfel, Republica Moldova poate construi o piață a muncii sustenabilă și echilibrată, capabilă să răspundă la provocările viitorului.

În același timp, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a anunțat că, de la începutul anului 2025, prin intermediul subdiviziunilor teritoriale au fost plasate în câmpul muncii peste 5.000 de persoane aflate în căutarea unui job. Dintre acestea, 30 la sută sunt angajate în servicii colective, sociale și personale; 15% muncesc în construcții; 14% în domeniul agricultură, iar 12% - în industrie.

Potrivit datelor ANOFM, anul trecut au fost angajate 16699 de persoane, aflate în căutarea unui loc de muncă.

Citește mai mult