Economic

Expert: Republica Moldova rămâne vulnerabilă din punct de vedere economic, în ciuda volumelor record de exporturi și importuri înregistrate

Războiul din țara vecină și creșterea prețurilor la nivel mondial au făcut ca anul trecut țara noastră să înregistreze volume record de exporturi și importuri. Cifrele s-au ridicat la 13,6 miliarde de dolari, cu peste trei miliarde mai mult decât în anul 2021. Deși, statistic, cifrele sunt în creștere, în realitate, situația economică a țării rămâne a fi destul de complicată. Constatările au fost făcute de expertul în politici economice, Veaceslav Ioniță.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, anul trecut, exporturile Republicii Moldova au ajuns la 4,3 miliarde de dolari. În creștere cu 1,2 miliarde de dolari față de 2021. În topul exporturilor sunt produsele petroliere, mașini și aparate electrice, cereale, semințe și fructe oleaginoase, grăsimi și uleiuri vegetale, fructe și legume. De asemenea, au crescut și importurile, constituind 9,2 miliarde de dolari, cu 2 miliarde de dolari mai mult față de anul trecut.

Veaceslav Ioniță spune că această creștere a exporturilor și importurilor este cauzată direct de războiul din Ucraina, creșterea prețurilor și roada agricolă bună din 2021. Totodată, Republica Moldova a avut un volum mare și de reexport - fenomen care, până în anul 2004, practic nu a existat. Anul trecut, reexporturile ar fi ajuns la nivelul de 1,6 miliarde de dolari. De exemplu, doar exportul produselor petroliere către Ucraina a crescut de 20 de ori și a ajuns la circa 540 de milioane de dolari.

„La capitolul comerț extern, cu toate cifrele fenomenal de mari, în prezent, totuși, ne indică mai mult o alarmă decât ceva bine. Războiul din Ucraina care a animat cumva comerțul nostru extern, creșterea puternică a prețurilor nu trebuie să ne ducă în eroare și, de fapt, trebuie să constatăm că noi suntem în continuare vulnerabili”, a declarat Veaceslav Ioniță, expert în politici economice.

Ioniță este de părere că economia Republicii Moldova este extrem de vulnerabilă la condițiile climaterice și trebuie întreprinse măsuri concrete de susținere a sectorului economic.

„Care este concluzia? Fără niște politici clare de încurajare și creștere a sectoarelor orientate la export, exporturile noastre de la sine nu vor crește, iar 2022 nici pe departe nu trebuie privit ca un an pozitiv, mai degrabă este un an îngrijorător”, susține Veaceslav Ioniță.

Analistul economic a mai precizat că această creștere a comerțului extern a ajutat companiile naționale de transport să iasă din criza în care au intrat în 2020, câștigând, astfel, aproximativ 150 de milioane de dolari din transportul de mărfuri.

Citește mai mult