Economic

Ministrul Energiei: Mecanismul actual de furnizare a gazelor naturale în regiunea transnistreană nu corespunde intereselor Republicii Moldova

Mecanismul actual de furnizare a gazelor naturale în regiunea transnistreană nu corespunde intereselor Republicii Moldova, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu, la emisiunea În CONTEXT de la Moldova 1. Potrivit demnitarului, Guvernul, împreună cu Uniunea Europeană, au stabilit un mecanism „previzibil și transparent” pentru livrarea gazelor în partea stângă a Nistrului, cu anumite condiționalități.

Chișinăul a menționat deja condițiile în care gazele trebuie folosite pentru furnizarea către cetățeni și gospodării. Cantitatea de gaze este deja plafonată”, a spus ministrul.

Oficialul a mai menționat că regimul de la Tiraspol a majorat tarifele atât la energie electrică, cât și gaze, însă aceste ajustări „probabil nu sunt suficiente”.

Întrebat despre cele 60 de milioane de euro care urmau să vină din partea Uniunii Europene, inclusiv pentru a redresa situația energetică, ministrul a reiterat că: „Acestea stau în spatele mecanismului propus de Republica Moldova și Uniunea Europeană pentru a sprijini cetățenii din stânga Nistrului”.

Referindu-se la proiectele de interconectare energetică din Zona de Securitate, Junghietu a spus că lucrările au progresat, dar a recomandat adresarea unor întrebări suplimentare către Biroul politici de reintegrare, având în vedere sensibilitatea subiectului.

Republica Moldova a depus toate eforturile pentru ca cetățenii – fie că locuiesc pe malul drept, fie pe malul stâng al Nistrului – să nu sufere din cauza penuriei sau lipsei resurselor energetice. Pașii realizați au fost făcuți pentru a susține populația din zona respectivă”, a adăugat demnitarul.


Precizăm că, începând cu 14 februarie, gazele sunt livrate în regiunea transnistreană prin traderul european MET. Acestea ajung în Republica Moldova prin România și Ucraina, fiind apoi preluate de Moldovagaz și distribuite pe malul stâng al Nistrului. Deși finanțarea este asigurată, oficial, de o companie din Dubai, pretinsa administrație de la Tiraspol afirmă că ar fi vorba despre un credit rusesc. Operatorul ucrainean de transport a declarat pentru Teleradio-Moldova că nu participă la niciun acord de livrare către Transnistria, ci doar transmite fluxul de gaze spre Republica Moldova.

Guvernul Republicii Moldova a declarat atunci că nu este vorba de un acord cu Federația Rusă, ci de o soluție temporară permisă prin decizie CSE, pentru a preveni o criză umanitară în regiune.

Experții au avertizat că actualul aranjament ar putea perpetua influența Rusiei în regiunea transnistreană.

Eliza Mihalache

Eliza Mihalache

Autor

Citește mai mult