Externe

Corespondență Dan Alexe // «Liberation Day»… Trump taxează întreaga planetă

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
  • Chapters
  • descriptions off, selected
  • subtitles off, selected

    «În comerț nu există prieteni; prietenii sunt mai răi decât dușmanii.» (Donald Trump) Până în seara de miercuri, 2 aprilie, ”Liberation Day” ar fi însemnat poate, de ambele părți ale Atlanticului, ziua debarcării undeva în Europa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial… dar nu!… Trump și-a anunțat miercuri seara, 2 aprilie, zi pe care a numit-o „Liberation Day”, decizia (un ”executive order”, altfel zis o „ordonanță de urgență”, care intră imediat în vigoare fără a mai trece prin parlament) de a impune tarife suplimentare produselor importate în SUA de pe practic întreagă planetă.

    Într-un discurs de o oră, Trump a anunțat o lungă serie de taxe vamale (“tarrifs”, deseori traduse eronat „tarife”), începând cu 25% pentru orice automobil care intră în SUA.

    Taxele vamale, anunțate de Trump pentru țările din întreaga lume, merg de la 20% pentru țările din UE, la 34% pentru China, însă doar 10% pentru Marea Britanie și 10% pentru Ucraina.

    Trump taxează întreagă planetă. Taxe vamale de 31% pentru R. Moldova, 20% pentru UE și 34% pentru China

    Trump anunțase deja în mod repetat că va impune taxe vamale „reciproce” partenerilor comerciali ai Americii, în încercarea de a inversa deficitul comercial al Americii cu restul planetei. De altfel, în comerț nu există prieteni, iar Trump a mai spus că „prietenii sunt mai răi decât dușmanii".

    Vorbind despre Uniunea Europeană, Donald Trump a spus deja anterior că «Europa a fost creată pentru a fraieri America», și a promis o reindustrializare a Americii, ceea ce, dincolo de sloganul politic, nu pare ceva realizabil în acest al doilea mandat al său.

    Cum au explicat-o deja în detaliu o lungă serie de economiști, pe ambele maluri ale Atlanticului, un asemenea război comercial nu poate avea decât perdanți. În cazul lui Donald Trump, dincolo de calculele economice, pentru care el nu are răbdare, măsurile anunțate sunt văzute în Europa ca fiind pur populiste.

    Practic, miercuri seara, 2 aprilie, Trump, prin acea "Liberation Day" a sa, a declarat în realitate un război economic întregii planete, în totalitate.

    Pe lângă cele 25% de taxe vamale suplimentare pe orice vehicul care intră în Statele Unite (și care vor afecta în primul rând automobilele germane, dar și pe cele chineze), cifrele anunțate de Trump par de multe ori absurde sau voit-discriminatorii. Altele arată însă un total amatorism politic nu doar din partea lui Trump, dar și din partea consilierilor săi apropiați.

    Astfel, dacă țările Uniunii Europene își vor vedea produsele taxate cu 25% mai mult față de prețul actual, insula La Reunion apare la rubrica țărilor taxate cu 37%!... Aparent, nimeni nu a știut că La Reunion nu este o țară ostilă economic și care merită pedepsită aspru, ci că e un departament francez, aparține Franței, și că deci ar trebui să fie la rubrica 25%.

    Tot așa، nu e limpede de ce Marea Britanie se bucură de un mărinimos 10%, pe când marele aliat al SUA care e Israelul a primit 17%.

    Dar poate că cea mai mare boacănă politică e cea privind Taiwanul. China comunistă e supusă unor tarife grele de 34%, în vreme ce Taiwanul, numit astfel pe tabelul fluturat de Trump și care e împovărat cu ceva mai puțin: 32%, apare pentru prima oară într-un document politic american ca fiind o țară independentă. Până acum, ficțiunea era că Taiwanul și China formează un tot, deoarece sunt menite a se uni într-o zi.

    Doar Rusia nu apare pe listă, deoarece Trump, care ezită față de Putin între amenințări și prietenie servilă, încă nu s-a hotărât ce va face cu sancțiunile deja existente, mai ales că ficțiunea acceptată internațional este că Rusia nu mai exportă practic nimic... până la următorul capriciu al lui Trump.

    Dan Alexe

    Dan Alexe

    Autor

    Citește mai mult