Bugetul +Plus: Guvernul alocă 8 miliarde de lei pentru drumuri, școli moderne și salarii mai mari pentru tineri

Circa 8 miliarde de lei vor fi alocați în acest an pentru investiții strategice și măsuri sociale, anunță premierul Dorin Recean. Banii sunt prevăzuți în Bugetul +Plus, care urmează a fi aprobat de Guvern și Parlament. Potrivit prim-ministrului, banii vor merge pe două direcții principale: pachetul energetic și pachetul de dezvoltare economică.
„Bugetul +Plus este cel mai mare pachet financiar alocat vreodată de Guvernul Republicii Moldova pentru investiții și creștere economică. Vorbim de aproximativ 8 miliarde de lei care sunt alocați pe cele două dimensiuni: 1 - pachetul energetic, 2 - pachetul de dezvoltare economică”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean, într-o conferință de presă.
Investiții anunțate prin Bugetul +Plus:
1 miliard de lei pentru reparația a 200 km de drumuri regionale și raionale;
1 miliard de lei pentru drumuri locale în 100 de localități, modernizarea curților de bloc din Chișinău și piețelor agricole din Edineț, Bălți, Ungheni, Comrat și Cahul;
200 de milioane de lei pentru modernizarea cantinelor din toate școlile – în total 1 201 instituții, astfel încât, din 1 septembrie 2025, elevii din gimnazii să beneficieze de alimentație gratuită;
200 de milioane de lei pentru 700 de antreprenori care vor crea locuri de muncă;
200 de milioane de lei pentru agricultori, prin programe care susțin produse cu valoare adăugată;
60 de milioane de lei pentru tinerii la primul loc de muncă, care vor primi un plus de 3 000 de lei la salariul lunar, timp de un an;
100 de milioane de lei pentru proiecte de mediu, în special pentru dotarea a 130 de localități cu echipamente de colectare a deșeurilor;
85 de milioane de lei pentru modernizarea infrastructurii feroviare: reabilitarea căii de acces spre podul Fălciu și a liniei Văleni, care vor permite transportul a 300 de mii de tone de mărfuri pe calea ferată și reducerea traficului rutier.
„De asemenea, prin punctul Fălciu reluăm circulația trenurilor după 30 de ani și mai deschidem o nouă conexiune pentru mărfurile noastre către România și Uniunea Europeană, echivalentul la 13 mii de camioane care acum merg pe drumurile naționale și le erodează și care deseori creează rânduri lungi în vămi”, a explicat Recean.
Pe lângă investiții, pachetul energetic va acoperi:
compensații la factură pentru primii 110 kWh consumați;
ajutoare pentru încălzire în sezonul rece;
sprijin financiar pentru spitale, grădinițe, școli și alte instituții sociale;
subvenții pentru întreprinderile agroalimentare;
măsuri de eficiență energetică;
un ajutor special de Paști pentru familii vulnerabile.
„Această alocare bugetară este posibilă doar datorită sprijinului prietenilor noștri – mă refer la Uniunea Europeană și la țări membre ale Uniunii Europene. Banii oferiți de Uniunea Europeană – finanțări gratuite – ne permit să oferim compensații semnificative la lumină și căldură”, a precizat Dorin Recean.
Vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman, a adăugat că acest buget este despre „drumuri reparate, localități modernizate, tineri motivați să rămână acasă și antreprenori care vor beneficia de sprijinul financiar al Guvernului”.