Social

Vei primi bani la returnarea ambalajului din plastic. Autoritățile vor implementa un sistem de reciclare aplicat în multe țări europene

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Autoritățile urmează să implementeze un sistem de depozitare a ambalajelor din plastic, sticlă și aluminiu, care vor fi reciclate, iar cetățenii vor returna aceste deșeuri, contracost. Secretarul de stat al Ministerului Mediului, Grigore Stratulat, a afirmat la emisiunea „Spațiul public” de la Radio Moldova că, datorită acestui sistem, peste 90 la sută din ambalaje vor fi reciclate. Potrivit expertei Iuliana Cantaragiu, acest sistem va avea un impact pozitiv atât asupra economiei, cât și asupra mediului.

Returnarea ambalajelor din plastic, sticlă și aluminiu în schimbul banilor este considerată o inițiativă bună de către cetățeni. Totuși, sunt și persoane mai sceptice în privința funcționării acestui sistem.

Este sistemul ăsta în Finlanda, în Germania, Estonia. Recipient returnat - 25 de cenți. Sunt în mare parte emigranți care adună recipientele returnabile. Ce ține de Moldova, au fost puse coșuri de gunoi. Noi oricum aruncăm pe lângă ele.

Am observat că oamenii conștienți de problema ecologiei returnează. Poate un pic asta i-ar motiva să strângă și unde să le duci. Mai mult aș pune accent pe educarea de mici copii, va dura mulți ani.

De mult trebuia de introdus lucrul ăsta. În primul rând, mediul ar fi păstrat, s-ar face economie la gaz, la lumina electrică. Pe timpuri, sticlele erau reciclate și folosite. La noi nu se fac economii, se aruncă tot la... Ar fi suficient să sortăm gunoiul.

Noi avem oleacă de lucru. Avem cu ce să ne ocupăm în afară de a te ocupa cu colectarea. Ale noastre pe care le folosim - da.

Cu greu, dar el trebuie introdus, lumea este cointeresată.

Atât timp cât se plătește pentru gunoaie asta ar genera mai degrabă un consum mai mare de produse. Ar trebui, totuși, o altă paradigmă de folosit. Să dea nu bani, dar tichete cu reducere. Dacă ar fi, de exemplu, o alternativă, că îți dăm tichet dacă ai venit cu cana ta să iei cafea, o să fie un plus foarte mare.

Secretarul de stat al Ministerului Mediului, Grigore Stratulat, susține că cetățenii vor primi cel puțin 2 lei pentru returnarea unui ambalaj, indiferent de costul produsului. De asemenea, el s-a arătat convins că, în urma implementării sistemului de depozitare a deșeurilor din plastic, sticlă sau aluminiu, peste 90 la sută din ambalaje vor fi reciclate, ceea ce va contribui esențial la asigurarea unui mediu mai curat. Reprezentantul Ministerului Mediului a precizat că vor fi implicați patru mari jucători și anume producătorii care plasează, comercianții, consumatorii și companiile de reciclare.

Deci consumatorul vine și cumpără un produs, îl consumă și, în loc să-l arunce la gunoi, vine la un punct de colectare, la un echipament, un aparat RVM, dar o instalație care preia deșeurile de ambalaje, pune ambalajele respective în acest RVM și obține ori cash, ori un tichet. Cu ajutorul cash-ului, poate cumpăra alte produse, ori un tichet vine la fel îl poate folosi în cadrul comerciantului pentru a achiziționa alte produse. Noi deja știm acum că valoarea lui bănească va fi de cel puțin 2 lei per unitate. În funcție de câte unități de ambalaje returnezi, numărul de unități se înmulțește cu doi și obții ori banii, ori un tichet. Ai luat tichetul, ai revenit la magazin, ai cheltuit pe alte produse.

În același timp, fosta ministră a Mediului, expertă în probleme de mediu, Iuliana Cantaragiu, spune că este absolut necesar ca aceste recipiente să fie repuse în circuitul economic și acest sistem de depozitare este cea mai potrivită soluție. De asemenea, experta a afirmat că modalitatea respectivă prin care ambalajele sunt rambursate pentru a fi reciclate în schimbul unei plăți este utilizată de mult timp în țări precum Lituania sau Finlanda.

Cea mai proastă soluție și este totalmente neinteligent pentru noi să îngropăm ceva ce poate fi valorificat. Deșeurile nu sunt ceva de care vrem să ne debarasăm, ele sunt resurse, ele au fost produse din resurse naturale și ele trebuie să fie reîntoarse în circuitul economic pentru ca să servească mai departe și transformate în alte produse. Noi spre asta trebuie să mergem, asta este inteligent, asta este bine pentru economia țării, asta este bine pentru mediu la nivel global.

Potrivit Ministerului Mediului, sistemul va fi obligatoriu pe întreg teritoriul țării, aplicabil atât producătorilor locali, cât și celor care importă aceste produse. Prin această măsură, autoritățile își propun să reducă cantitățile de deșeuri și să promoveze un comportament mai responsabil față de mediu.

Citește mai mult