Marco Rubio: Fără panică, Statele Unite rămân în NATO
Statele Unite rămân angajate față de NATO, susține secretarul de stat american Marco Rubio. El le-a solicitat tuturor guvernelor din alianță să majoreze cheltuielile de apărare peste pragul de 5% din PIB, dar recunoaște că acest lucru e imposibil de realizat imediat. „Nimeni nu se așteaptă să reușiți într-un an sau doi, e nevoie de un plan realist”, a declarat Marco Rubio la prima sa ministerială NATO pentru afaceri externe.

„Statele Unite sunt în NATO. Chiar în aceste momente, Statele Unite sunt la fel de active în NATO cum au fost întotdeauna. Și această panică, și exagerarea pe care le văd în presa internațională și în anumite publicații din Statele Unite despre NATO sunt nejustificate. Președintele Trump a clarificat că sprijină NATO. Vom rămâne în NATO. [...] Ne dorim să plecăm de aici cu înțelegerea clară că suntem pe o cale realistă, pe un parcurs unde fiecare membru al alianței se angajează să-și îndeplinească promisiunea de a ajunge la un nivel de cheltuieli de până la 5%. Și asta include și Statele Unite”, a vorbit Marco Rubio la ministeriala NATO pentru afaceri externe.

Reuniunea de la Bruxelles a devenit un teren de negocieri între Statele Unite și aliații din Europa care încearcă să demonstreze că își cresc cheltuielile de apărare, în timp ce vor să obțină claritate privind planurile Washingtonului. Potrivit estimărilor NATO, 23 din cele 32 de țări membre au atins sau au depășit ținta de 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare în 2024.
„Știm că Statele Unite sunt un aliat de nădejde în NATO. [...] Când te uiți la sutele de miliarde de euro și dolari care acum, în ultimele luni, sunt direcționate, probabil că acesta este cel mai mare val de cheltuieli pentru apărare pe care l-am văzut în Canada și Europa după războiul rece, de când a căzut zidul Berlinului. Asta e o veste bună, dar totuși, trebuie să facem mai mult”, a declarat Mark Rutte la briefingul cu Marco Rubio.
CORESPONDENȚĂ DE LA BRUXELLES: REUNIUNE CU TENSIUNI ÎN CULISE
Miniștrii de Externe ai țărilor NATO discută cheltuielile de apărare, impulsionarea industriei militare și sprijinul continuu pentru Ucraina. E o reuniune cu tensiuni care mocnesc în spatele curții.

Radu Osipov, jurnalist Moldova 1: Sunt unele discuții informale, poate incomode, legate de Groenlanda. Secretarul general NATO, Mark Rutte, le-a spus jurnaliștilor că aceste neînțelegeri între Statele Unite și Danemarca scot la iveală un pericol mai mare - reînarmarea Rusiei în zona arctică. În timp ce Moscova își întărește prezența militară în nord, China devine tot mai activă. Așadar, responsabilitatea de a apăra regiunea le revine celor șapte aliați de la cercul polar, inclusiv Statelor Unite și Danemarcei. Groenlanda are autonomie largă, dar face parte din Regatul Danemarcei, a punctat Rutte.
La această ministerială, participă pentru prima dată și secretarul de stat american, Marco Rubio. Vizita sa la Bruxelles coincide cu o tragedie - moartea a patru soldați americani în Lituania, în timpul unor exerciții desfășurate aproape de granița cu Belarus. Rubio a subliniat că Statele Unite rămân angajate pentru NATO. Iată mesajul său: „NATO trebuie să fie mai puternic, vorbim despre economii mari care trebuie să contribuie mai mult. Ca și europenii, Statele Unite au propriile necesități interne, dar prioritizează securitatea”.
Un alt motiv de tensiuni în alianță ar fi inițiativa Uniunii Europene de a impulsiona industria militară prin planul ReArm Europe. Bruxelles-ul propune împrumuturi de sute de miliarde de euro pentru companiile care produc armament și echipamente, dar exclude firmele americane de la licitații. Washingtonul a transmis deja semnale clare că europenii ar trebui să continue achizițiile din Statele Unite.
La Bruxelles sunt prezenți ministrul ucrainean de Externe Andrii Sîbiha și Kaja Kallas, șefa diplomației europene. Ei participă la Consiliul NATO-Ucraina, o platformă de dialog unde Kievul discută de la egal la egal și ia decizii împreună cu aliații. În primele trei luni din 2025, aliații NATO s-au angajat să-i ofere Ucrainei sprijin în valoare de peste 20 de miliarde de dolari.
De asemenea, NATO va găzdui primul summit al coaliției voinței (Coalition of the Willing), a celor care doresc să ajute Ucraina, o inițiativă condusă de Franța și Marea Britanie. Evenimentul va avea loc pe 10 aprilie.
RUSIA NU VREA ARMISTIȚIU
Moscova crește presiunea pe toate fronturile și încearcă să-și întărească poziția de negociere prin intensificarea operațiunilor militare, susține un oficial de prim rang din NATO.
Tactica rusească vizează exploatarea punctelor slabe ale ucrainenilor și menținerea unui ritm ridicat al atacurilor. Deși nu există indicii clare pe teren că rușii ar obține câștiguri semnificative, această strategie urmărește epuizarea forțelor ucrainene și obținerea avantajelor tactice.
Ucrainenii nu s-au retras de tot din regiunea Kursk, dar Rusia a recuperat aproximativ 90% din teritoriul pe care îl ocupase Kievul, inclusiv orașul Sudja. Trupele ucrainene mai controlează 100 de kilometri pătrați. La fel, în regiunea rusă Belgorod, ucrainenii au cucerit o zonă mică, 20 de kilometri pătrați, adică două sate, dar au reușit să reducă presiunea în Kursk pentru că o parte din trupele rusești a fost mutată mai la sud. Moscova încearcă să creeze o zonă tampon în regiunea ucraineană Sumî, totuși Kievul a anticipat această mișcare.

În estul Ucrainei, luptele se concentrează în jurul orașelor Ceasov Iar, Torețk și Pokrovsk, unde presiunea Rusiei e puternică. Înaintarea rușilor este extrem de lentă și pierderile sunt foarte mari, ceea ce confirmă o strategie riscantă, în care câștigurile teritoriale mici sunt obținute cu costuri umane uriașe. Moscova continuă să aplice războiul de uzură, sacrifică resurse considerabile pentru câștiguri limitate. Ucraina a oprit avansarea rușilor în Zaporojie și Harkov.
În ceea ce privește negocierile de pace, oficialul NATO a subliniat că poziția Rusiei nu s-a schimbat semnificativ. Moscova a respins propunerea de încetare a focului și nu acceptă condițiile stabilite de Washington.
Schimbul de informații speciale între Ucraina și Statele Unite continuă. „Este mai amplu și mai rapid ca niciodată”, susține sursa din cadrul NATO. SUA oferă cel mai mare sprijin intelligence, dar toate țările aliate participă activ la acest proces. Fluxul de informații este constant.