Istorici australieni, la Chișinău: Foametea din RSSM din 1946-1947 a avut cauze politice, nu doar naturale
Foametea din anii 1946-1947 din fosta Republică Sovietică Socialistă Moldovenească (RSSM) a fost una dintre cele mai grave tragedii ale epocii postbelice, susțin doi cercetători universitari din Australia. Aceștia și-au prezentat concluziile la Chișinău, într-o prelegere publică organizată de Agenția Națională a Arhivelor și Universitatea de Stat din Moldova.
Profesorii Stephen Wheatcroft și Filip Slaveski, experți în istorie sovietică, au analizat cauzele și proporțiile foametei care a lovit teritoriile din fosta URSS imediat după cel de-Al Doilea Război Mondial. Potrivit acestora, în RSS Moldovenească mortalitatea a fost de zece ori mai mare decât în Rusia și de cinci ori mai mare decât în Ucraina.
„Desigur, a fost o secetă severă în 1946. Dar o importanță mare a avut-o și factorul politic. Au fost confiscate multe produse”, a declarat profesorul Wheatcroft.
Cercetarea s-a bazat pe documente din arhivele din Republica Moldova, Ucraina și Rusia. Istoricii afirmă că, în ciuda impactului major, acest episod tragic este prea puțin analizat în literatura de specialitate, comparativ cu Holodomorul din anii ’30.
„Lucrăm acum în arhivele ucrainene, cele moldovenești și căutăm informații noi pentru a cerceta cu acuratețe acest subiect”, a menționat și Filip Slaveski.
Foametea, mai gravă în Moldova decât în Rusia și Ucraina
Directorul Agenției Naționale a Arhivelor, Igor Cașu, a menționat că epicentrul foametei din 1946-1947 a fost în fostele teritorii românești – sudul Basarabiei și nordul Bucovinei.
„Faptul că la doi ani după război a fost posibilă moartea a 200 de mii de oameni într-un teritoriu recent „eliberat” de regimul sovietic, ne arată, de fapt, natura acestui regim”, a punctat și istoricul Andrei Cușco, din Iași.
Evenimentul face parte din seria acțiunilor dedicate Zilei Comemorării Victimelor Foametei Organizate, marcată anual în a treia sâmbătă a lunii aprilie. Tot în acest context, la Conacul Balioz din Ivancea a fost deschisă expoziția tematică „Timpuri pe care nu le-a vrut Dumnezeu”, organizată de Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală.
Foametea din 1946–1947 în RSS Moldovenească a fost una dintre cele mai grave catastrofe umanitare din istoria regiunii, cauzată de un cumul de factori: distrugerile provocate de război, seceta severă și politicile dure de colectare forțată impuse de regimul sovietic. Țăranii au fost obligați să predea statului toate produsele alimentare, iar rezervele au fost complet epuizate încă din 1945. Foametea a durat până la recolta din toamna lui 1947 și a dus la moartea a cel puțin 115.000 de persoane, unele surse indicând chiar peste 300.000 de victime. Sute de mii de oameni au suferit de malnutriție severă, iar în disperare, au fost înregistrate cazuri de canibalism. Regimul sovietic a ascuns realitatea și a reprimat brutal tentativele de trecere a Prutului spre România, unde unii sperau să scape de foame.
