Social

Expert: Măsurile Tiraspolului de subminare a presei independente sunt ilegale

Intenția Tiraspolului de a impune amenzi presei „străine” care nu deține acreditarea forțelor separatiste sunt ilegale, constată ÎN CONTEXT analista Promo-LEX, Mihaela Șerpi. „Prin astfel de măsuri, regimul secesionist vizează blocarea oricărei documentări obiective și independente a realității din regiune, pentru a menține monopolul și cetățenii într-un vid informațional”.

Este o inițiativă ilegală emisă de structuri care acționează în afara cadrului constituțional, cu scopul de a încălca drepturile și libertățile omului. Deși se solicită obținerea acestei acreditări, în realitate, refuză să o acorde invocând motive precum „riscul de atacuri teroriste” sau faptul că jurnaliștii „ar dezinforma opinia publică”. (...) Locuitorii regiunii care colaborează cu presa de pe malul drept sunt identificați de așa-numiții milițieni transnistreni și avertizați că riscă să fie acuzați de „trădare de patrie” și 20 de ani de închisoare. Din păcate, nu există mecanisme de protecție a acestor persoane.

Potrivit expertei, de trei decenii, mass-media din regiune este controlată, iar „produsele media realizate de corespondenții străini independenți contribuie la crearea unei mase critice, ce ar chestiona ordinea autoritară instituită de Tiraspol”.

Jurnalistul Andrei Captarenco susține că a solicitat acreditare, însă i s-a refuzat pe motiv că pretinsa „autoritate transnistreană nu poate asigura siguranța”.

Sunt duble standarde, deoarece acest principiu nu se aplică pentru presa pro-rusă, iar ceilalți jurnaliști nu sunt acceptați. Observăm că mulți bloggeri care promovează narativele putiniste sunt bineveniți. Le este frică să nu adunăm informații, pentru că foarte mulți oameni nu sunt mulțumiți de viața pe care o au acolo. Este o mare nedreptate.

Jurnalista Viorica Tătaru a comunicat că, aproape de fiecare dată când a fost în regiune, a fost agresată sau chiar reținută, motiv pentru care de fiecare dată trebuie să își „asigure securitatea” anunțând autoritățile competente. „În momentul în care vrei să filmezi sau să documentezi, ești amenințat și agresat; poți fi lipsit de echipamente sau somat să ștergi materialele video.”

Această inițiativă nu doar că limitează libertatea presei, dar și dreptul la libertatea de exprimare a cetățenilor din stânga Nistrului, pentru că oamenii din acea regiune au nevoie să își spună problemele și să fie auziți. Deși se realizau deja foarte puține materiale din regiune, acum este și mai complicat. Suntem complet limitați, dar nu trebuie să ne lăsăm intimidați, chiar și în aceste condiții.

Amintim că, la 31 martie, pe pagina autoproclamatului „legiuitor” de la Tiraspol a fost publicată o pretinsă inițiativă legislativă ce prevede introducerea unor amenzi pentru reporterii „străini”, inclusiv pentru cei de pe teritoriul din dreapta Nistrului, care desfășoară activități jurnalistice în regiunea transnistreană fără acreditare prealabilă din partea forțelor separatiste de la Tiraspol.

Ca reacție, opt organizații media au semnat o declarație prin care „condamnă cu vehemență acțiunile abuzive și ilegale ale forțelor separatiste de la Tiraspol, îndreptate împotriva jurnaliștilor, și semnalează inadmisibilitatea tolerării inițiativei de „legiferare” a unor instrumente de subminare a libertății presei”.

De asemenea, acțiunile Tiraspolului de limitare a libertății presei se află în vizorul OSCE și UE. Inițiativa va fi abordată și de vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, în cadrul discuțiilor din 7 aprilie cu reprezentantul special al președinției în exercițiu al OSCE, ambasadorul Thomas Lenck, precum și cu reprezentanta specială a UE în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, Dorota Dlouchy-Suliga.

Citește mai mult