Corespondență Dan Alexe // „Internaționala iliberală” și atacul lui Trump împotriva Europei
Timp de multe decenii — un secol, de fapt — a existat în Occident o „Internațională Socialistă”. Odată cu Donald Trump, al cărui posibil al doilea mandat se prefigurează pe un fundal de dispreț afișat față de Europa și de simpatie pentru democrațiile „iliberale”, precum Ungaria lui Orbán sau Turcia lui Erdogan, începe să se contureze întrebarea: nu cumva asistăm la apariția unei „Internaționale iliberale”? Termenul a fost popularizat de premierul maghiar Viktor Orbán, dar încă din primul mandat al lui Trump, unul dintre principalii săi ideologi, Steve Bannon, încercase deja să o închege în Europa.
O „internațională reacționară” sau „iliberală” a fost menționată încă de acum ceva vreme de președintele francez Emmanuel Macron. De la Moscova la Washington, trecând prin Budapesta, nu au lipsit semnalele de îngrijorare și ironie la adresa stării democrației europene.
În acest timp, Steve Bannon, fostul strateg-șef al lui Trump, împreună cu alți fideli ai mișcării MAGA (Make America Great Again – facțiunea lui Trump din Partidul Republican), sunt hotărâți să avanseze în Europa și să blocheze orice influență venită din partea unor „iliberali șovăielnici”, precum italianca Giorgia Meloni. Bannon și alții au criticat-o dur pe Meloni în presa italiană, catalogând-o drept o politiciană de stânga camuflată în populistă. „Ea nu este una dintre noi”, i-a reproșat Bannon, acuzând-o că „s-a poziționat alături de globaliști” și că a fost „una dintre cei mai mari susținători ai continuării războiului din Ucraina”.
Adevărata punte către Trump în Europa? Nu este Meloni, consideră Bannon, ci liderii populiști Marine Le Pen din Franța, Nigel Farage din Marea Britanie și Viktor Orbán din Ungaria, care sunt cu adevărat în ton cu loialiștii MAGA.
În ceea ce o privește pe Giorgia Meloni, prietenia ei cu Elon Musk pare că a reprezentat până acum o salvare politică. Problema pentru ea va fi cât de mult va dura relația lui Musk cu Donald Trump.
În trecut, Steve Bannon spera să devină consilierul dreptei populiste din Europa. A încercat chiar să lanseze o organizație europeană menită să unească facțiunile de extremă dreaptă și eurosceptice, deseori ostile între ele, de pe continent. Însă mișcarea lui nu a decolat niciodată, în mare parte din cauza divergențelor dintre partidele național-populiste, inclusiv în ceea ce privește războiul Rusiei împotriva Ucrainei și migrația.
Mai peste tot în lume, popularitatea garantează astăzi impunitatea. Iar traiectoria lui Donald Trump — reales în noiembrie în fruntea Statelor Unite, în ciuda implicării sale active în contestarea rezultatelor alegerilor prezidențiale din 2020, a unui lung șir de afaceri și procese, și a unei condamnări pentru încălcarea regulilor de finanțare a campaniilor electorale — nu poate decât să le dea speranțe populiștilor care se luptă cu legea.