Legea amnistiei, reinterpretată: deținuții nu mai pot beneficia concomitent de comutarea pedepsei pe amnistie și de eliberare condiționată

Parlamentul a aprobat de urgență, în două lecturi, reinterpretarea articolului din Legea privind amnistia, care a făcut posibilă recenta eliberare a mai multor criminali condamnați anterior la detenție pe viață. Astfel, persoana condamnată căreia i s-a redus termenul de pedeapsă sau i s-a comutat pedeapsa nu va putea fi eliberată condiționat înainte de termen.
Reinterpretarea votată de majoritatea PAS permite aplicarea noilor prevederi inclusiv în privința persoanelor condamnate cărora li s-a redus termenul de pedeapsă sau li s-a comutat pedeapsa, în baza Legii privind amnistia în legătură cu aniversarea a XXX-a de la proclamarea independenței Republicii Moldova și, ulterior, au fost eliberate înainte de termen. „Mai exact, efectele proiectului legii pentru interpretare vor fi aplicate inclusiv în cazul persoanelor care deja au beneficiat de preemțiunea eronată a normelor supuse interpretării”, susțin autorii proiectului.
Tot azi majoritatea PAS a votat în prima lectură mai multe modificări la Legea privind amnistia și la Codul penal care să excludă pe viitor posibilitatea ca deținuții condamnați pe viață să beneficieze mai întâi de reducerea termenului de detenție sau de comutarea lui, după care să beneficieze și de eliberarea condiționată înainte de termen.
Iată principalele modificări:
Eliberarea condiționată pentru condamnații la detenție pe viață poate fi aplicată doar după executarea efectivă a 30 de ani (anterior – 25 de ani);
Înlocuirea părții neexecutate din pedeapsă cu una mai blândă nu se mai aplică celor condamnați la detenție pe viață;
Dacă o persoană a beneficiat deja de comutarea pedepsei din detenție pe viață în 30 de ani de închisoare, nu poate beneficia și de eliberare condiționată;
Din Legea privind amnistia, se exclude reducerea termenului de pedeapsă la 30 de ani de închisoare pentru persoanele condamnate la detenție pe viață;
Modificările se aplică inclusiv procedurilor aflate în derulare, dacă instanțele nu au pronunțat încă o hotărâre definitivă.
Modificările legislative, prin care a fost posibilă eliberarea deținuților, au fost promovate de deputata Olesea Stamate. Înainte de ședința Parlamentului, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a anunțat excluderea deputatei Olesea Stamate din partid și i-a cerut să-și depună mandatul de parlamentar.
Potrivit Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), din 2021 până în prezent, un număr de 24 de condamnați la detenție pe viață au beneficiat fie de reducerea pedepsei, fie de eliberare. Dintre aceștia, nouă au fost deja puși în libertate, iar alți 15 își vor continua pedeapsa în condiții mai blânde, până la împlinirea termenului de 30 de ani.
Cine sunt condamnații eliberați?
Cel puțin doi interlopi notorii, Alexandru Sinigur, alias „Синий”, și Iurie Radulov, alias „Бабёр”, au fost eliberați condiționat. Ambii aveau condamnări pentru omoruri și infracțiuni grave comise atât în Republica Moldova, cât și în străinătate. Sinigur a fost reținut recent de autorități, fiind suspectat de o altă crimă, în timp ce Radulov a reușit să fugă din țară. O anchetă este în curs pentru a clarifica circumstanțele eliberării lor.