Alegerile prezidențiale din România: Cine sunt cei 11 concurenți electorali

Alegerile prezidențiale din România, programate pentru luna mai, au intrat în linie dreaptă. Lista finală cuprinde 11 nume care, începând de vineri, pot desfășura campanii electorale pentru funcția de președinte al țării. Printre candidați se numără actuali și foști lideri de partid, foști membri ai Guvernului, primarul capitalei și candidați care au participat și la scrutinul din noiembrie 2024, relatează libertatea.ro.
Cine sunt cei 11 concurenți electorali care se vor duela pentru fotoliul din Palatul Cotroceni.
Poziția 1 în buletinul de vot - George Nicolae Simion (Alianța pentru Unirea Românilor)

George Simion este liderul partidului AUR (Alianța pentru Unirea Românilor), activist civic și deputat în Parlamentul României. În anul 2004, George Simion s-a lansat în activitatea civică și a inițiat mai multe marșuri unioniste în România și în Republica Moldova, militând pentru reunificarea națională. În anul 2011, a pus bazele Platformei Unioniste Acțiunea 2012, care militează pentru Unirea României cu Republica Moldova, iar în 2016 a devenit cofondator al proiectului Unirea TV. Simion, care nu poate intra în Ucraina și Republica Moldova, s-a clasat pe locul patru la scrutinul precedent, cu 13,86% din voturi.
Poziția 2 în buletinul de vot - George Crin Laurențiu Antonescu (Alianța Electorală România Înainte)

Crin Antonescu, desemnat candidat comun al coaliției de guvernare formată din PSD, PNL, UDMR și grupului minorităților, este considerat unul dintre favoriții pentru a intra în turul doi. Fostul lider liberal, care recent și-a dat demisia din partid, are o carieră politică marcată de suișuri și coborâșuri. Antonescu a ocupat funcția de președinte interimar al României în momentul suspendării din 2012 a lui Traian Băsescu și a candidat la alegerile prezidențiale în 2009, fiind susținut de personalități importante ale societății civile.
Poziția 3 în buletinul de vot - Elena Valerica Lasconi (Uniunea Salvați România)

Elena Lasconi, candidata USR, și-a depus din nou candidatura, în ciuda faptului că unii membri ai partidului îl susțin pe Nicușor Dan. Intrarea Elenei Lasconi în politică a venit în 2020, când a fost aleasă primar al orașului Câmpulung, în județul Argeș. În iunie 2024, după demisia lui Cătălin Drulă din funcția de președinte al USR, Lasconi a fost aleasă președinte al partidului cu un scor zdrobitor de 68,14%. La alegerile prezidențiale din noiembrie 2024, Elena Lasconi s-a clasat pe locul doi, obținând 1.772.500 de voturi (19,17%).
Poziția 4 în buletinul de vot - Cristian Vasile Terheș (Partidul Național Conservator Român)

Potrivit unei postări pe Facebook datată din 16 martie 2025, Cristian-Vasile Terheș are cetățenie dublă, atât română, cât și americană. Candidatul PNCR își menține viața personală privată, nefiind disponibile foarte multe detalii despre familia sa. Cristian Terheș a devenit cunoscut în anul 2012 când s-a implicat în campania pentru referendumul privind demiterea președintelui României de la acea perioadă, Traian Băsescu. El a candidat și la alegerile prezidențiale din 2024, când a obținut 95.783 de voturi, adică 1,04% din totalul voturilor, și cu peste 100 de mii mai puține decât numărul de semnături strânse pentru înscrierea în cursa prezidențială.
Poziția 5 în buletinul de vot - Marcela Lavinia Șandru (Partidul Umanist Social Liberal)

Lavinia Șandru, fostă apropiată a lui Traian Băsescu, candidează din partea PUSL, partid fondat de Dan Voiculescu. Ea a trecut prin mai multe formațiuni politice după ce a fost îndepărtată din PD în 2005.
Poziția 6 în buletinul de vot - Victor Viorel Ponta (candidat independent)

Victor Ponta, fost premier și președinte PSD, candidează ca independent, deși a fost recent exclus din PSD pentru această decizie. El se bucură de sprijinul neoficial al unor membri PSD și este considerat unul dintre candidații suveraniști. Ponta a demisionat din funcția de premier în 2015, după tragedia de la Colectiv, și a fost exclus din PSD în 2017, fondând apoi Pro România. A revenit în PSD în 2024, obținând un nou mandat de deputat. Ponta a mai candidat la alegerile prezidențiale din 2014, când era președintele PSD, pierzând în fața lui Klaus Iohannis.
Poziția 7 în buletinul de vot – Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)

Sebastian Constantin Popescu, candidatul Partidului Noua Românie, s-a confruntat cu probleme legate de semnăturile depuse și de informațiile din declarația de avere. În ciuda sesizărilor către organele de cercetare penală, candidatura sa a fost admisă. Partidul Noua Românie a fost înființat de Sebastian Constantin Popescu în 2015, afirmând că „am făcut un pas hotărât spre politică”. Sebastian Constantin Popescu a mai candidat la prezidențialele din 2024, precum și la cele din 2019, fiind atunci la vârsta de 37 de ani cel mai tânăr concurrent electoral pentru Cotroceni. Tânărul a candidat și la alegerile europarlamentare, nereușind însă să obțină minimul de voturi necesare.
Poziția 8 în buletinul de vot – Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale)

Silviu Predoiu, fost director al Serviciului de Informații Externe, candidează din partea Partidului Liga Acțiunii Naționale. Într-un interviu recent, el a făcut declarații controversate despre regimul comunist din România. Silviu Predoiu a lucrat numai în serviciul de spionaj extern, SIE. A fost mai întâi ofițer de informații externe, iar apoi, în perioada 2005-2018, prim-adjunct al directorului Serviciului de Informații Externe și director interimar al SIE. Pentru că a lucrat într-un serviciu secret, lipsesc numeroase informații din biografia sa.
Poziția 9 în buletinul de vot - John-Ion Banu-Muscel (candidat independent)

John-Ion Banu-Muscel, fondatorul Ligii Româno-Americane din Florida. Candidatul independent este cel mai bogat aspirant la fotoliul prezidențial. Banu-Muscel a agonisit avuții în Statele Unite, unde a emigrat în anul 1985. Acolo, el este proprietarul unei companii, fondată în 1990 și care produce diverse dispozitive de prelevare a probelor oceanelor.
Poziția 10 în buletinul de vot - Petru Daniel Funeriu (candidat independent)

Daniel Funeriu, fost ministru al Educației, candidează ca independent. El a promis un buget record pentru apărare și reintroducerea stagiului militar obligatoriu pentru băieți. Funeriu și-a exprimat dorința de a ajunge în turul doi alături de Nicușor Dan.
Poziția 11 în buletinul de vot - Nicușor-Daniel Dan (candidat independent).

Nicușor Dan, actualul primar al Bucureștiului, și-a anunțat candidatura la președinție, deși abia a început al doilea mandat la primărie. El și-a motivat decizia afirmând că „bucureștenii nu pot trăi bine, dacă România nu o duce bine”. Mandatele sale la Primăria capitalei au fost marcate de critici legate de problemele cu încălzirea și apa caldă în București, precum și de situația din Piața Unirii. De asemenea, a fost contestat pentru închiderea Drumului Vadul Moldovei, care a afectat accesul a peste 6.000 de locuitori din zona Băneasa.
Amintim că vineri a început campania electorală pentru alegerile prezidențiale din România. Ea se va încheia pe 3 mai, cu o zi înaintea primului tur de scrutin. Al doilea tur este programat pentru data de 18 mai.