Armata israeliană își intensifică operațiunile în Gaza

Armata israeliană a lansat, vineri, o nouă ofensivă terestră în orașul Gaza, intensificându-și operațiunile în teritoriul palestinian care s-au soldat cu cel puțin 30 de morți, potrivit Protecției civile, informează AFP.
Hamas a avertizat că aceste operațiuni creează o situație „extrem de periculoasă” pentru ostaticii din Gaza. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că își intensifică presiunea militară asupra mișcării islamiste palestiniene pentru a obține eliberarea prizonierilor israelieni aflați încă în detenție în teritoriu.
În același timp, armata israeliană și-a intensificat loviturile în Siria și Libanul vecine, ucigând doi membri ai aripii armate a Hamas într-un raid aerian în Saida, un oraș din sudul Libanului.
În ultimele ore, forțele israeliene au început operațiuni terestre în Shujaia, un cartier al orașului Gaza, „pentru a extinde zona de securitate”, a declarat armata, referindu-se la zona tampon pe care a stabilit-o în interiorul Fâșiei Gaza, la frontiera cu Israelul și Egiptul.
„Soldații de acolo au eliminat mulți teroriști și au dezmembrat infrastructura Hamas”, a precizat aceasta, adăugând că soldații «autorizează evacuarea civililor din zona de luptă».
Potrivit Apărării civile locale, cel puțin 30 de palestinieni au fost uciși în operațiuni israeliene de la răsărit. O sursă spitalicească a raportat 25 de morți într-un atac asupra unei case din Khan Younis.
Casa „a fost bombardată după miezul nopții, fără avertisment. Majoritatea martirilor erau femei și copii”, a declarat Ahmad al-Aqqad, o rudă a victimelor, la funeraliile a aproximativ zece dintre acestea.
Brigăzile Ezzedine al-Qassam, aripa militară a Hamas, au declarat că „jumătate” dintre ostaticii aflați în viață se aflau în zone despre care Israelul „a cerut să fie evacuate în ultimele zile”.
Aproape toți cei 2,4 milioane de locuitori din Gaza au fost strămutați de lupte și trăiesc în condiții foarte grele, Israelul blocând intrarea ajutoarelor umanitare în teritoriul devastat și asediat.
După un armistițiu de două luni și mai multe săptămâni de negocieri sterile privind prelungirea acestuia, Israelul și-a reluat bombardamentele aeriene la 18 martie, urmate de operațiuni terestre în teritoriu.
Războiul a fost declanșat de atacul fără precedent efectuat la 7 octombrie 2023 de Hamas în sudul Israelului din Fâșia Gaza vecină, unde a preluat puterea în 2007.
Atacul s-a soldat cu moartea a 1 218 persoane de partea israeliană, majoritatea civili, potrivit unui bilanț AFP bazat pe cifre oficiale. Din cele 251 de persoane răpite, 58 sunt încă reținute în Gaza, dintre care 34 au murit, potrivit armatei.
Ofensiva desfășurată ca represalii de Israel, care a jurat să anihileze mișcarea islamistă palestiniană, s-a soldat cu cel puțin 50.609 morți, majoritatea civili, potrivit datelor Ministerului Sănătății din Hamas, considerate fiabile de ONU.
Potrivit ministerului, cel puțin 1 249 de palestinieni au fost uciși de la ruperea armistițiului, la 18 martie.
În Liban, armata israeliană a anunțat vineri că l-a ucis pe Hassan Farhat, un „comandant” Hamas care „a orchestrat numeroase atacuri teroriste împotriva civililor și soldaților israelieni”, într-un atac la Saida.
Brigăzile Ezzedine al-Qassam au confirmat moartea lui Hassan Farhat, a fiului său, de asemenea membru al Brigăzilor, și a fiicei sale.
Premierul libanez Nawaf Salam a denunțat „o agresiune flagrantă împotriva suveranității libaneze” și o „încălcare clară” a acordului de încetare a focului intrat în vigoare la 27 noiembrie între Israel și Hezbollahul libanez, aliat al Hamas.
Morgan Ortagus, adjunctul emisarului american pentru Orientul Mijlociu, a început vineri o vizită la Beirut, potrivit Agenției Naționale de Presă (Ani).
În Siria, pe care a amenințat-o că va plăti un „preț greu” dacă îi amenință securitatea, Israelul și-a intensificat de asemenea loviturile aeriene mortale, vizând în special baze militare și un aeroport, și a efectuat o incursiune terestră în sud.