Fermierii din Pruteni și Hiliuți au primit echipamente moderne de muls cu sprijin internațional

Peste 20 de fermieri din localitățile Pruteni și Hiliuți din nordul țării au primit aparate de muls moderne, care le vor simplifica semnificativ munca. Acest lucru a fost posibil grație unui program de sprijin destinat micilor producători agricoli, finanțat de Elveția și Austria și implementat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.
Fermierii spun că aceste utilaje nu înseamnă doar confort și timp economisit, ci și un pas înainte spre produse mai competitive.
„– Cum o să vă ușureze procesul de muncă? – Tare o să ne ușureze. 20 de minute, nu dăm din mâini, el lucrează și ne bucurăm de așa ceva. Mulțumim celor care s-au străduit pentru noi. Noi ne vom strădui să mergem mai departe cu produsele”, a spus un fermier.
„Ne va ușura munca și productivitatea laptelui. O să ne străduim să dăm un produs bun, să se bucure toată lumea când procură lactatele”, a afirmat un alt beneficiar.
„Mă bucur pentru locuitorii satelor noastre, este o muncă enormă și așa un aparat le va ușura munca”.
Beneficiarii echipamentelor au fost selectați în baza unui studiu riguros, în funcție de necesitățile reale ale comunităților.
„Noi am făcut un screening pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în funcție de zonă. Am fost și la nord, și în centru, și la sud. Am încercat să identificăm acele sate care sunt mai excluse din comunitate, cele care au mai multe nevoi și probleme și de aceea am decis să alocăm acest ajutor anume aici”, a relatat reprezentantul adjunct FAO Chișinău, Tudor Robu.
„Agricultura este sectorul-cheie din Republica Moldova. Sunt niște nevoi enorme de a dezvolta și a susține eforturile care deja au fost depuse în Moldova, inclusiv din perspectiva integrării europene. La fel, din cauza invaziei în Ucraina care a creat o criză. Trebuie în mod special să-i sprijinim”, a menționat directorul adjunct al Biroului de Cooperare al Elveției, Simone di Stefano.
Donația este realizată în cadrul proiectului „Sprijin de urgență pentru producătorii agricoli în contextul crizei socio-economice și energetice din perioada 2022–2025”, finanțat de Elveția și Austria cu 2,3 milioane de dolari și, respectiv, 1,3 milioane de dolari. În cadrul acestui proiect, a fost oferit sprijin pentru circa 17 mii de fermieri din 23 de raioane ale Republicii Moldova, prin distribuirea de semințe, fertilizanți și furaje pentru animale.